Glutenfree – pasta z groszku

Glutenfree – pasta z groszku

luty 6, 2018 | Opublikowano przez 22 komentarze

W naszym codziennym życiu, muszą zajść znaczne zmiany żywieniowe dlatego możecie się tu spodziewać większej ilości przepisów nie zawierających glutenu. Dlatego kiedy dowiedziałam się, że musimy zrezygnować z glutenu postanowiłam poszukać takiej książki kucharskiej, która ułatwi mi przygotowywanie nowych posiłków. Glutenfree gotuj i piecz od Wydawnictwa Esteri. Książka ta to nie tylko same przepisy, to także bardzo fajny wstęp, który pomoże rozszyfrować i odnaleźć w sklepie listę „bezpiecznych” składników.

Pierwszym i na pewno nie ostatnim przepisem, który pokażę Wam dzięki tej książce jest „Pasta z groszku” – dla mnie osobiście coś genialnego w smaku + bardzo szybkiego do wykonania. Poniżej czeka na Was przepis:

Składniki:

125g zielonego groszku (z puszki), 1 mała czerwona cebula, 50g miękkich suszonych pomidorów, 1 łyżeczka oleju, 1 łyżka bezglutenowego bulionu warzywnego, sól

Podane składniki są dla 2 osób, przygotowanie 20min – ja podwoiłam składniki i tym sposobem wyszedł mi taki pełny słoik jaki widzicie na zdjęciu.

Przygotowanie:

  1. Groszek odsączyć na sitku. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pomidory posiekać.
  2. W małym garnku rozgrzać olej i poddusić w nim, na średnim ogniu cebulę aż się zeszkli. Dodać pomidory i 20 ml wody, bulion i wszystko gotować na małym ogniu bez przykrycia przez około 5minut.
  3. Mieszankę przełożyć do wysokiego naczynia wraz z groszkiem i zblendować na gładko.
  4. W razie potrzeby można dodać wodę. Pastę doprawić solą i do czasu podania przechowywać w lodówce.

Mam nadzieję, że skorzystacie z przepisu i napiszecie nam jak Wam smakowało.

Tagi: , , , , , , ,

Kategoria: ,

Autor: Świat Karinki

22 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *