La Veganista Apetyt na wegańskie potrawy – Zapiekanka z kaszy jaglanej z jabłkami

La Veganista Apetyt na wegańskie potrawy – Zapiekanka z kaszy jaglanej z jabłkami

maj 28, 2018 | Opublikowano przez 32 komentarze

Długo nie było już żadnego przepisu na blogu, tak więc czas to zmienić. Dziś pokażę Wam przepis na zapiekankę z kaszy jaglanej z jabłkami. Wykonanie i cała oprawa przepisu jest bardzo prosta, więc taka jak lubię najbardziej. Przepis ten pochodzi z książki „La Veganista Apetyt na wegańskie potrawy” od wydawnictwa Esteri <tu klik w promocyjnej cenie>

Ale przejdźmy do najistotniejszej kwestii czyli samego przepisu.

Składniki:

1 puszka mleka kokosowego (400ml)

180g kaszy jaglanej,

4 łyżki syropu z agawy

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

1 płaska łyżeczka cukru waniliowego bourbon

szczypta soli

2 duże jabłka

Potrzebne będzie także:

Formę do zapiekania (ok 25x15cm)

Margarynę wegańską do wysmarowania formy,

4 łyżki cukru,

Przygotowanie:

  1. Mleko kokosowe wstaw na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
  2. Kaszę jaglaną przepłucz na sitku gorącą wodą. Wsyp ją do garnka, zalej podwójną ilością wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj 2 minuty na średnim ogniu bez przykrycia, następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 15 minut, aż kasza wciągnie całą wodę.
  3. Wystaw mleko kokosowe z lodówki, otwórz puszkę i za pomocą łyżki wyjmij do miski zbitą masę kokosową. Dodaj syrop z agawy, cynamon, wanilię, sól i mikserem ręcznym z końcówkami do ubijania zmiksuj wszystkie składniki. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj nieco płynnego mleka kokosowego, które zostało w puszcze. Następnie dodaj ugotowaną kasze i całość delikatnie wymieszaj.
  4. Piekarnik nastaw na temperaturę 200°C  ( z funkcją termoobiegu nastaw na 180°C i wstaw potrawę do jeszcze nie nagrzanego piekarnika). Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w plasterki. Formę do zapiekania wysmaruj margaryną, oprósz cukrem i plasterki jabłek ułóż dachówkowo w formie.
  5. Jabłka posmaruj masą jaglano-kokosową. Formę wstaw do piekarnika i piecz około 35min na złoty kolor.

Ilość składników w tym przepisie przewidziana jest dla 4 osób.  Z ciekawostek zdradzę Wam jeszcze, że jedna taka porcja dostarcza następującej ilości energii: ok. 480 kcal, białka 7g, tłuszczu 21g, węglowodanów 65g

 

 

 

Tagi: , , , , , , ,

Kategoria: ,

Autor: Świat Karinki

32 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *