Śniadanie przedszkolaka

Śniadanie przedszkolaka

sierpień 24, 2014 | Opublikowano przez 45 komentarzy

Temat wyprawek przedszkolnych praktycznie na każdym blogu już był, a my postanowiliśmy poruszyć temat śniadania. Pamiętam jak dziś pierwszy dzień Kariny w przedszkolu, i słowa że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia (to na pewno wie z nas każdy), żeby bez względu na którą godzinę dziecko odprowadzamy do przedszkola śniadanie zjadło też w domu. Każda z nas chyba, wie jak to jest kiedy dziecko ściąga z kanapki wędlinę/ser i je samo. Żeby mieć pewność, że jednak tak szybko głodu moje dziecko nie poczuje, wyrobić nawyk nie dzielenia kanapek na części pierwsze, a także przemycania rzeczy których to rzekomo nie lubi na naszych śniadaniach często goszczą pasty do kanapek. Żaden ze mnie świetny kucharz, ale lubię gotować zwłaszcza jeśli robię coś nowego. Szybko znienawidziła bym naszą kuchnię gdybym wkoło robiła te same śniadania/obiady/kolacje, a dodatkowo szybkie w przygotowaniu dania to dla mnie podstawa 😀 Dziś pokażę Wam 3 pasty śniadaniowe, o które najczęściej domagają się pozostali członkowie mojej rodziny.

To pierwszy tego typu wpis na naszym blogu, tak szczerze mówiąc nie wiem czy wpisy tego typu by Was interesowały?? Jeśli tak napiszcie o tym w komentarzu, a raz w tygodniu pojawiać będzie się wpis tego typu.

 

DSC052641

 

DSC052291

Pasta z kurczaka:

Składniki:

– pierś kurczaka

-3 łyżki majonezu

– łyżka posiekanej cebuli dymki

– koper,

Przygotowanie:

Pierś ugotować, jak mięso ostygnie zmiksować je z majonezem. Dodać posiekaną cebulę i koperek. Można również pierś usmażyć z cebulką a potem zmiksować.

DSC052301

Pasta warzywna:

Składniki:

20 dag marchwi,

15 dag selera,

15 dag pora,

10 dag cebuli,

5 łyżek oleju,

2 łyżki koncentratu pomidorowego,

łyżeczka mąki ziemniaczanej,

łyżka musztardy,

pół łyżeczki cukru,

sól,pieprz,papryka,natka pietruszki,

Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę i jasna część pora drobno pokroić.
Na rozgrzanym oleju krótko podsmażyć warzywa,dodać pieprzu,papryki i soli.
Wlać do podsmażonych warzyw około 3/4 szklanki wrzącej wody,przykryć i dusić do prawie całkowitego odparowania.
Dodać koncentratu pomidorowego oraz mąki ziemniaczanej z dwiema łyżkami zimnej wody,jeszcze zagotować.
Po zestawieniu z ognia paste przyprawić musztardą i cukrem,wystudzić.
Przełożyć warzywa do salaterki,przykryte przechowywać w lodówce.
Pasta jest najsmaczniejsza następnego dnia.
Przed podaniem posypać zieleniną.

DSC052281

Pasta kanapkowa z serem feta:

Składniki:

–  opakowanie sera feta

– serek topiony (zwykły)

– 3 jajka

– szczypiorek

– pieprz

Przygotowanie:

Jajka ugotować , białka skroić na bardzo drobno, żółtka utrzeć z serem feta i serkiem topionym (polecam tu blender), na jednolitą masę o kremowej konsystencji. Do masy dodać pokrojone białka i posiekany szczypiorek. Popieprzyć do smaku – solić nie trzeba bo feta sama w sobie jest słona.

Tagi: , ,

Kategoria: ,

Autor: Świat Karinki

45 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *