Szybki obiad – pierś kurczaka w cieście francuskim z ananasem

Szybki obiad – pierś kurczaka w cieście francuskim z ananasem

Kwiecień 13, 2015 | Opublikowano przez 6 komentarzy

Wiem, że ostatnio zaniedbałam ten dział na blogu, ale na moje i wasze szczęście to już się zmieni. Tak więc w każdy poniedziałek spodziewacie się nowego przepisu. A tak naprawdę może i częściej, będą się pojawiać. Dziś mam dla Was przepis na fajnie podanego kurczaka, a do tego robi się go bardzo szybko. W naszym domu podajemy go z reguły z ziemniakami i jakąś sałatką, to co w nim lubię najbardziej to to, że daje wiele możliwości. Wystarczy zmienić jeden składnik, i już jest zupełnie inny smak. Dziś mam dla was wersję, z ananasem która bardzo smakuje dzieciom, zaś my lubimy jeszcze opcje z pieczarkami lub brokułami.

Składniki:
  1. podwójny filet z kurczaka
  2. opakowanie ciasta francuskiego
  3. ananas
  4. ser (może być tarty lub w plastrach)
  5. sól
  6. pieprz
  7.  papier do pieczenia

Przygotowanie:

Pierś kurczaka obsypać solą i pieprzem z dwóch stron. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na którym rozkładamy ciasto francuskie, następnie przeciąć  je na pół.  Na jednej połówce położyć pierś, 1 plaster sera żółtego, a na nim plaster ananasa.  Boki ciasta należy pociąć w paski po obu stronach. Boki poprzekładać na wierzchu, raz prawy pasek, raz lewy. Dobrze, aby pomiędzy paskami były małe przerwy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30 – 40 minut, w zależności jak gruby był filet kurczaka. Najlepiej smakuje na ciepło 🙂 Taką formę kurczaka miałam kiedyś przyjemność jeść, na jakimś rodzinnym obiedzie i postanowiłam wam go pokazać.

ananas

piers kurczaka

ciasto francuskie

przepis

szybki obiad

Tagi: , , ,

Kategoria: ,

Autor: Świat Karinki

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *