Chlebek hot dog do odrywania – Moje hity z thermomixa
maj 5, 2022 | 2 komentarze
Nigdy w życiu tak dużo nie piekłam jak w ostatnim czasie, ale najdziwniejsze jest to, że to polubiłam. I znowu mam dla Was przepis, który uważam za bardzo fajny, a jest to chlebek hot dog do odrywania.
Składniki;
- 6 kiełbasek wiedeńskich, pokrojonych na 5mm plasterki, możemy je również zamienić parówkami,
- 1 szczypta cukru,
- 2 łyżeczki soli,
- 5 g oleju,
- 40 g drożdży świeżych, pokruszonych lub 3 łyżeczki suchych drożdży,
- 50 g musztardy,
- 50 g keczupu,
- 80g prażonej cebulki,
- 100 g ogórków konserwowych,
- 150 g tartego sera żółtego np. gouda,
- 600 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia,
- 300 g wody,
Przygotowanie;
Keczup z musztardą wymieszać w miseczce i odstawić na bok, w kolejnej miseczce odważyć prażoną cebulkę i również odstawić na bok. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ogórki konserwowe pokroić drobno, i odstawić na bok w miseczce. Następnie czas zająć się wyrobieniem ciasta, czyli wsypujemy mąkę, dodajemy wodę, drożdże, cukier, sól, cukier, olej i wyrabiamy ciasto.
Wyrobione ciasto przekładamy na blat oprószony mąką, następnie rozwałkujemy na kształt prostokąta. Całą powierzchnie ciasta smarujemy mieszanką keczupu i musztardy, następnie posypujemy prażoną cebulką i ogórkami. Ciasto kroimy na plastry o szerokości około 5 cm, układamy na nich plasterki kiełbasek i posypujemy rozdrobnionym serem.
Pasy ciasta zwijamy w luźne rulony i kolejno przekładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy. Składniki nadzienia, które wypadły na blat, możemy umieścić w dowolnych przestrzeniach pomiędzy pasami ciasta. Tortownicę przykrywamy ścierką i odstawiamy na 15-20 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C i pieczemy około 30-40 minut.
Tagi: chelebek hot dog do odrywania, chlebek, hity Thermomixa, hity z thermomix, pomysl na kolacje, pomysl na przekaske, pomysl na sniadanie
Kategoria: Kolacja, Przepisy, Śniadanie
Autor: Świat Karinki
2 komentarze
Jak to przepysznie wygląda :O chociaż mam wrażenie, że będzie z tym dużo pracy 🙁 ale aż mi ślinka pociekła na sam widok 😀
w smaku pyszny, tylko brzegi z boku strasznie twarde 🙁 co zrobiłam nie tak 🙁