Cukinia zapiekana z mozzarellą i pomidorami

Cukinia zapiekana z mozzarellą i pomidorami

październik 27, 2021 | Opublikowano przez Skomentuj

 

Nie lubię spędzać dużo czasu, w kuchni dlatego często wybieram przepisy, które wymagają ode mnie małej ilości zaangażowani i są szybkie w przygotowaniu. Dlatego też dziś taki właśnie przepis, nie dość, że szybki w przygotowaniu to jeszcze smaczny.

 

Składniki;

  • 2 małe cukinie
  • 1 pomidor – kolor nie ma znaczenia
  • 1 ząbek czosnku
  • suszone oregano
  • 1 kulka mozzarelli
  • sól, pieprz,
  • świeża bazylia

 

Przygotowanie;

Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 180°C, cukinie kroimy na pół, następnie małą łyżeczką wydrążamy nasiona. Następnie posypujemy cukinię solą, pieprzem, suszonym oregano, smarujemy startym czosnkiem i polewamy delikatnie oliwą. Tak przygotowaną cukinie dziurkujemy jeszcze delikatnie widelcem i wstawiamy do piekarnika na 25 minut.

Następnie na podpieczonej cukinii układamy na przemian mozzarellę i pomidora. Jeśli, macie ochotę, możecie raz jeszcze doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano, następnie wstawiamy znowu całość do piekarnika na 10 do 15 minut, kluczem jest, aby ser się roztopił. Po wyjęciu z piekarnika skrapiamy jeszcze raz oliwą i posypujemy świeżą bazylią.

 

Tagi: , , , , , , , , ,

Kategoria: , ,

Autor: Świat Karinki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *