
Cukinia zapiekana z mozzarellą i pomidorami
październik 27, 2021 | Skomentuj
Nie lubię spędzać dużo czasu, w kuchni dlatego często wybieram przepisy, które wymagają ode mnie małej ilości zaangażowani i są szybkie w przygotowaniu. Dlatego też dziś taki właśnie przepis, nie dość, że szybki w przygotowaniu to jeszcze smaczny.
Składniki;
- 2 małe cukinie
- 1 pomidor – kolor nie ma znaczenia
- 1 ząbek czosnku
- suszone oregano
- 1 kulka mozzarelli
- sól, pieprz,
- świeża bazylia
Przygotowanie;
Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 180°C, cukinie kroimy na pół, następnie małą łyżeczką wydrążamy nasiona. Następnie posypujemy cukinię solą, pieprzem, suszonym oregano, smarujemy startym czosnkiem i polewamy delikatnie oliwą. Tak przygotowaną cukinie dziurkujemy jeszcze delikatnie widelcem i wstawiamy do piekarnika na 25 minut.
Następnie na podpieczonej cukinii układamy na przemian mozzarellę i pomidora. Jeśli, macie ochotę, możecie raz jeszcze doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano, następnie wstawiamy znowu całość do piekarnika na 10 do 15 minut, kluczem jest, aby ser się roztopił. Po wyjęciu z piekarnika skrapiamy jeszcze raz oliwą i posypujemy świeżą bazylią.
Kategoria: Kolacja, Obiad, Przepisy
Autor: Świat Karinki