
Faszerowana papryka – wersja na Halloween
październik 29, 2017 | 2 komentarzeDziś mam dla Was przepis na faszerowaną paprykę, myślę że jest on tak znany, że pewnie nie ma większego sensu podawać składników i całego procesu przygotowania. Aczkolwiek podam Wam, naszą wersję przygotowania tego typu papryki. To co je różni od innych, to wycięte buźki, mogą być smutne, straszne bądź uśmiechnięte tu ogranicza Was tylko wasza wyobraźnia. Co więcej, taka forma bardzo podoba się dzieciom.
Przepis:
Składniki:
- papryka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- suszone oregano
- pieprz i sól
- mięso mielone 300g
- 1 torebka ryżu
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- masło do smażenia
- tatry ser
- 2 szklanki wody
- natka pietruszki
Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, z ząbkiem czosnku na patelni, kiedy się zarumieni dodajemy mięso mielone i przyprawy (sól, pieprz, oregano). Kiedy mięso się podsmaży dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i natkę pietruszki, później przygotowane mięso łączymy z ugotowanym wcześniej ryżem. Tak oto nadzienie do naszej papryki mamy już gotowe zostało nam tylko, wydrążyć papryki, i wyciąć na nich odpowiednie buźki. Następnie układamy napełnione farszem papryki w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy 2 szklanki wody i wstawiamy do piekarnika ustawionego 200 stopni na całe 35minut. Oczywiście zapomniała bym, co z tym tartym serem, opcje macie dwie możecie go wymieszać z całym farszem, lub posypać na górę papryki.
Autor: Świat Karinki
2 komentarze
Ale świetny pomysł ! Za rok na pewno wykorzystamy przepis na halloweenowy obiad 😉
daj koniecznie znać jak wyszło 🙂