Gulasz z łopatki wieprzowej z burakiem i marchewką – Moje hity z thermomixa
kwiecień 4, 2022 | 1 Komentarz
Thermomix sprawił, że gotowanie stało się dla mnie czystą przyjemnością. Odkrywam codziennie nowe przepisy, a mój mąż stwierdza tylko co było pyszne lub nie… Dziś chciałabym się podzielić z Wami przepisem na „gulasz z łopatki wieprzowej z burakiem i marchewką”.
Składniki;
- 120g cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 130g marchewki,
- 250-280g czerwonego buraka,
- 180g korzenia pietruszki,
- 100g selera naciowego,
- 500g wody,
- 500g mięsa z łopatki wieprzowej, bez kości, pokrojonego na 2cm kawałki, – mięso zamawiam u mięsna paczka <tutaj>
- 1 kostkę bulionu drobiowego,
- 20g koncentratu pomidorowego,
- 3 liście laurowe – suszone,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 1 łyżka octu,
- 1 łyżeczka majeranku – suszonego,
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego – mielonego,
- ½ łyżeczki soli,
- 40g oleju,
Przygotowanie;
Na początek zacznijmy od buraków, jeśli nie idziecie na łatwiznę jak ja i nie kupujecie już obranych i ugotowanych buraków, to należy je wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C (grzanie góra-dół). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a buraki zawijamy w folię i umieszczamy na blaszce. Bulwy można przebić szpikulcem do mięsa, dzięki czemu szybciej się upieką. Czas pieczenia dostosowujemy do wielkości buraków, ale godzina powinna wystarczyć. Następnie ostudzone buraki, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Marchewkę, korzeń pietruszki, cebulę również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę, a seler naciowy kroimy. Wszystkie przygotowane wcześniej składniki dusimy na patelni, przez 5 minut. Następnie dodajemy do nich wodę, wieprzowinę, kostkę drobiową, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, ocet, majeranek, ½ łyżeczkę soli i pieprzu. Całość gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Gotowy gulasz możemy posypać świeżą pietruszką.
Tagi: blog parentingowy, gulasz z lopatki wieprzowej z burakiem i marchwką, hity Thermomixa, lifestyle, miesna paczka, pomysl na kolacje, pomysł na obiad, przepis, przepis na kolacje, przepis na obiad, pyszne jedzenie
Kategoria: Kolacja, Obiad, Przepisy
Autor: Świat Karinki
Jeden komentarz
Thermomix również był moim objawieniem. Tak się czasami zastanawiam, jak ja mogłam bez niego żyć :)) Burak i marchewka to samo zdrowie, do tego jeszcze pietruszka i cebula. Połączenie idealne, a gulasz po prostu uwielbiam, chociaż przyznam, że często wychodzi mi zbyt rzadki 😐 Chętnie spróbuję nowego przepisu, może teraz się uda! Czy na knedla, który jest na zdjęciach także masz jakiś przepis? Połączenie wygląda wprost obłędnie. Ja do tej pory zwykle szłam na łatwiznę i po prostu jadłam gulasz z bułką, jednak to nie to samo ;p