Idealny przepis na Majówkę, którego na pewno nie znasz!

Idealny przepis na Majówkę, którego na pewno nie znasz!

Kwiecień 25, 2018 | Opublikowano przez 32 komentarze

W związku z tym, że zbliża się majówka a wraz z nią sezon grillowy postanowiłam pokazać Wam jeden z przepisów, który bardzo lubimy i smakuje całej naszej rodzinie! Jeśli macie ochotę na kolejny przepis na grilla dajcie znać to do niedzieli jeszcze coś „innego niż zwykle” Wam tu podrzucimy.

Na grilla polecamy Wam „Łódeczki z rusztu”

Składniki:

drobna zielona średniej wielkości cukinia,

2 podobnej długości kiełbaski,

łyżka pasty pomidorowej,

łyżka pikantnego keczupu,

czubata łyżka drobno posiekanej białej cebuli,

sól, pieprz, cukier, mielona słodka papryka, olej,

starty ser żółty,

Przygotowanie:

Umytą cukinię kroimy wzdłuż, odrzucamy pestki i miąższ, wrzucamy do naczynia z lekko osolonym wrzątkiem na 5-7 minut. Zblanszowaną cukinię dokładnie osączamy i chłodzimy. Posiekaną cebulę łączymy z pastą pomidorową, keczupem i przyprawami, powinna być pikantna, z bardzo delikatnie przebijającą nutą słodyczy. Przygotowujemy kiełbaski. Ukształtowaną z aluminiowej foli tackę smarujemy olejem. Zblanszowane połówki cukinii, oprószamy delikatnie solą, smarujemy przyprawioną pastą pomidorową, do środka kładziemy kiełbaskę, a resztę pasty rozsmarowujemy na wierzchu kiełbaski. Całość posypujemy startym serem i pieczmy na średnio gorącym grillu 20-25 minut. Zdejmujemy z różna gdy ser się rozpuści i lekko zarumieni.

Tak przygotowaną cukinie możemy podać z sałatką ziemniaczaną lub  sałatką z pomidorów. Równie smacznym dodatkiem mogą tu być kromki zrumienionego pieczywa tostowego.

To teraz powiedzcie czy znaliście wcześniej taki przepis na grilla??

Przepis pochodzi z książki kucharskiej „Kuchnia polska potrway z grilla” – wydawnictwo publicat

Tagi: , , , , , , , ,

Kategoria: ,

Autor: Świat Karinki

32 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *