Jak oczarować teściową, czyli beza która zawsze się udaje
sierpień 2, 2019 | 14 komentarzy
Beza to jedno z tych ciast, które uwielbia każdy w naszym domu. Pamiętam doskonale, kiedy postanowiłam ją zrobić pierwszy raz (a ciasta to moja raczej słaba strona), i wyszła, pyszna po porostu idealna. Dlatego po jakimś czasie postanowiłam ją zrobić kolejny raz, i coś nie poszło, mimo, że zrobiłam wszystko tak samo (tak przynajmniej mi się wydaje). Spróbowałam drugi raz, znowu coś nie poszło…
Mój zapał bardzo opadł ale po rozmowie z dwiema, bardziej doświadczonymi koleżankami, chyba doszłam do tego, co robiłam źle, bo oto przed Wami moja idealna beza. Szukając przepisu na bezę zabrakło mi tych paru ważnych, na pozór informacji by wyszła idealna, dlatego dziś dziele się z Wami, tym co jak się okazuje ma znaczenie.
Składniki:
Beza
- 6 białek
- 300 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Krem
- 400 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 400 g owoców: ja dałam akurat porzeczki
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Białka ubijamy mikserem, ważne by jajka były w temperaturze pokojowej, więc wyjmijcie je wcześniej z lodówki. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli. Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, bez termoobiegu i pieczemy 60 minut. Kiedy minie nasze 60 minut wyłączamy piekarnik, i nie wyjmujemy bezy z piekarnika jeszcze przez kolejne 60 minut (inaczej się zapadnie). Ważne jest również to by nawet na chwilę nie otworzyć piekarnika.
Kiedy już minie czas studzenia się bezy w piekarniku, śmiało możecie ją wyjąć i zająć się kremem. Aby przygotować krem, ubijamy śmietankę, dodajemy do niej mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder. Ubity krem wykładamy na naszą już zimną bezę i dodajemy ulubione owoce np. porzeczki.
Tagi: beza pa, ciasto beza, jak zrobi beze
Kategoria: Kolacja, Obiad, Przepisy
Autor: Świat Karinki
14 komentarzy
No no no. Do kawy idealne.
Ale tak pięknie wygląda, że aż szkoda jeść 🙂
Wstyd sie przyznać..ale nigdy nie robiłam beze..przez te Twoje zdjęcia już mam ślinotok?..zrobie a co?
No to muszę spróbować, bo ja zawsze mam spalone bezy i już mi ręce opadają.
jeeeejuuuu, jak ona pięknie wygląda 😀 Też nie jestem dobra w pieczeniu, ale może się skuszę 😀
Marzy mi się taka beza, co smieszne chyba nigdy nie jadłam takiej!
pięknie wygląda
Ja za bezą nie przepadam, w życiu jadłam tyko jedną dobrą – upieczoną przez koleżankę z pracy 😀
Dokładnie tak samo robię bezę i zawsze mi wychodzi 🙂 U nas rządzi krem kawowy 🙂
Ja mam taką teściowa, że co bym nie upiekła to i tak będzie jej smakowało ❤️❤️❤️
Uwielbiam bezę pod każdą postacią!
Robiłyśmy kiedyś bezę i się nie udała dlatego byłyśmy do niej zrażone ale może warto zrobić kolejne podejście 😀
wygląda obłędnie. Muszę w końcu spróbować zrobić- moja siostra często robi i za każdym razem wysyła mi zdjęcie, a mi ślinka cieknie.
Takie ciasto nadaje się cudownie na każdą porę roku! 🙂
Genialnie wyszła! Może i mi kiedyś się to uda 😀