Obiad w 30 minut – zapiekanka makaronowa
październik 7, 2018 | 22 komentarzeDziś na blog wkroczył nowy przepis, który oczywiście pierwszy raz wykonałam ze strony Kwestia Smaku <tu klik>, według ich przepisu. Dlatego też śmiało możecie go robić, według proporcji podanych na ich stronie. U nas zaś dziś będzie on ciut zmieniony, ze względu na to, że akurat czegoś mi zbrakło lub nasze dzieci danego składnika zbytnio nie tolerują:
Składniki:
- 150 g makaronu, dowolnego kształtu
- 2 łyżki oliwy
- 400 g filetu z kurczaka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku (ja dałam tylko 1 ząbek bo nasze dzieci nie lubią czosnku)
- 300 g cukinii – oszczędzam czas i nie obieram cukinii ze skórki
- 1 czerwona papryka
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 150 g mozzarelli
- przyprawy: 1 łyżeczka oregano, 2 łyżeczki przyprawy curry, 1 łyżeczka papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy – to połączenie przypraw daje bardzo fajny smak kurczaka, ja za drugim razem poszłam na łatwiznę i zrobiłam go w przyprawie do gyrosa
Przygotowanie
- Gotujemy makaron, a w między czasie nastawiamy piekarnik na 180°C. Jeśli stosujemy mieszankę przypraw to przygotowujemy ją w oddzielnej miseczce.Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem oraz połową przypraw. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy kurczaka i podsmażamy mieszając, później odkładamy go na oddzielny talerz.
- Dodajemy na patelnię łyżkę oliwy i pokrojoną w kosteczkę cebulę smażymy aż się zeszkli, a na sam koniec dodajemy pokrojony na cienkie plasterki czosnek. Do zeszklonej cebuli i czosnku dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy przez ok. 3 do 5 minut przy czym nie zapominamy mieszać. Później dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz resztę przypraw. Wszystko mieszamy i smażymy aż warzywa zmiękną.
- Na sam koniec dodajemy pomidory, i ugotowany makaron, podsmażonego kurczaka. Wszystko należy wymieszać i wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Po przełożeniu do naczynia przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 20 minut. Na 5 minut przed końcem posypać tartą mozzarellą (choć może to być też inny tarty ser) i zapiekać jeszcze przez ok. 5 minut bez przykrycia.
I gotowe, jeśli macie jakiś ulubiony zestaw przypraw do kurczaka to moim zdaniem możecie śmiało go zastosować przy tego typu przepisach. Tak samo jeśli chodzi o warzywa, tak naprawdę można by tu jeszcze parę innych dołożyć by było bardziej na bogato.
Kategoria: Kolacja, Obiad, Przepisy
Autor: Świat Karinki
22 komentarze
Takie zapiekanki to świetna opcja. Też czesto robię podobbe – i używam tego, co akurat zostało mi w lodówce 🙂
Rewelacja! Robię podobną, tylko zalewam jeszcze sosem beszamelowym. On to wszystko fajnie scala 🙂
Narobiłaś mi ochoty na taką zapiekankę tyle, że bez mięsa…
Szybki obiad – to jest to! A że zapiekanki lubię – to już wiem, co dziś zjem 😀
Ostatnio szukam przepisu na zapiekankę mniej spotykaną:)
Nie do końca zgrywa się to danie z moją rozpiską dietetyczną, ale przemyślę – może jako cheat meal, któregoś dnia, bo wygląda przecudownie i chętnie bym zjadła! 🙂
Mniam lubię takie szybkie dania jednogankowe. Wszystko siup do jednego naczynia
Lubię wszytsko co się robi w 30 minut:-)
Rach! Ciach! Gotowe! Taka cudowna natura zapiekanki 😀
Cudownie szybki obiad 🙂
Uwielbiam takie szybkie obiady 🙂
uwielbiam zapiekanki<3 to szybki obiad na dwa dni:-p
Uwielbiam taki kombinowanie z jedzeniem :D.
Uwielbiam takie dania! A w tym jest wszystko, co lubię:)
Jak ja lubię takie zapiekanki. Często robię, ale bardziej na kolację po ćwiczeniach 😉
może nie makaronowa, ale na ziemniaczaną zapiekankę mnie natchnęłaś
Wszelkie zapiekanki to jest w ogóle mój sposób na szybki obiad lub danie na ciepło. Doskonale sprawdzają się tez przy tzw. czyszczeniu lodówki. Robimy dość często improwizując i zawsze wychodzi smacznie.
Chyba każda z nas robi podobną. Szybki sposób na dobry obiad 😉
Brzmi super! Tylko ja musiałabym obrać cukinie bo moje dziecko nie tyla zielonego ?
Uwielbiam zapiekanki makaronowe. Ja akurat robię je w wersji wege, ale zwykle nie oszczędzam na kilku rodzajów sera 🙂 Do tego mnóstwo warzyw i koniecznie sos pomidorowy lub sos z jajka i jogurt greckiego, który później tworzy taką fajną warstwę po zapieczeniu.
Podobną tylko w wersji wege często przyrządzać sama 🙂
Przepis kompletnie nie dla mnie, choć rozumiem, że innym moze smakować. Ja zdecydowanie stawiam na warzywa w dobrej oliwie i z duża ilością przypraw:)