Najsmaczniejszy pasztet wielkanocny

Najsmaczniejszy pasztet wielkanocny

Marzec 22, 2021 | Opublikowano przez 5 komentarzy

 

Pasztet to jedno z tych dań, którego moim zdaniem nie powinno zabraknąć na Wielkanocnym stole. Niemniej jednak, zrobienie naprawdę dobrego pasztetu jest nie małym wyzwaniem. Dlatego też dziś postanowiłam się z Wami podzielić przepisem na najsmaczniejszy pasztet, jaki dotąd jadłam. A co najlepsze jego przygotowanie nie jest trudne.

Składniki:

 

Przygotowanie:

Wątróbkę obsmażamy z dwóch stron, z pozostałego mięsa i warzyw gotujemy wywar. Cebulę przed dodaniem do wywaru należy sparzyć.  Gotujemy do momentu, aż warzywa i mięso będą miękkie. Mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (najlepiej o gęstych oczkach), trzy razy.

Do masy dodajemy roztrzepane jajko, przyprawy w postaci, soli, pieprzu, vegety i mielonego goździka. Następnie całość mieszamy. Wywaru z mięsa i warzyw nie wylewamy, może okazać się potrzebny gdyby pasztet okazał się zbyt suchy. Gdyby masa wyszła Wam zbyt sucha dodajemy odrobine wywaru.

Całą masę przekładamy do formy i pieczemy w przez 60 minut w temperaturze 180°C.

Tagi: , , , ,

Kategoria: , , ,

Autor: Świat Karinki

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *