Najsmaczniejszy pasztet wielkanocny
marzec 22, 2021 | 5 komentarzy
Pasztet to jedno z tych dań, którego moim zdaniem nie powinno zabraknąć na Wielkanocnym stole. Niemniej jednak, zrobienie naprawdę dobrego pasztetu jest nie małym wyzwaniem. Dlatego też dziś postanowiłam się z Wami podzielić przepisem na najsmaczniejszy pasztet, jaki dotąd jadłam. A co najlepsze jego przygotowanie nie jest trudne.
Składniki:
- 0,5kg tłustego boczku,
- 1kg łopatki
- 4 duże udka
- 30dag wątróbki
- 3 marchewki
- 3 pietruszki
- 3 ziemniaki
- 2 cebule
- 3 jajka
- sól, pieprz, vegeta, goździk mielony
Przygotowanie:
Wątróbkę obsmażamy z dwóch stron, z pozostałego mięsa i warzyw gotujemy wywar. Cebulę przed dodaniem do wywaru należy sparzyć. Gotujemy do momentu, aż warzywa i mięso będą miękkie. Mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (najlepiej o gęstych oczkach), trzy razy.
Do masy dodajemy roztrzepane jajko, przyprawy w postaci, soli, pieprzu, vegety i mielonego goździka. Następnie całość mieszamy. Wywaru z mięsa i warzyw nie wylewamy, może okazać się potrzebny gdyby pasztet okazał się zbyt suchy. Gdyby masa wyszła Wam zbyt sucha dodajemy odrobine wywaru.
Całą masę przekładamy do formy i pieczemy w przez 60 minut w temperaturze 180°C.
Tagi: najsmaczniejszy pasztet, pasztet, pasztet wielkanocny, przepis, wielkanocKategoria: Kolacja, Obiad, Przepisy, Śniadanie
Autor: Świat Karinki
5 komentarzy
Nigdy nie robiliśmy w domu pasztetu, ale skoro ten jest najsmaczniejszy to może namówię mamę.
pasztet mogę jeść w każdych ilościach, przepis zapisuję, bo nie odmówię sobie kolejnej pysznej porcji 😉
Już dawno dawno temu robiłam pasztet, przypomniałaś mi że czas znów spróbować. Przepis zapowiada się pysznie ?
Twój przepis spadł mi z nieba! Szukałam właśnie nowej receptury na pasztet!
No no smaka mi robisz, uwielbiam pasztety domowej produkcji