Pieczone falafele z brokułów – 3 składnikowy przepis

Pieczone falafele z brokułów – 3 składnikowy przepis

Sierpień 12, 2018 | Opublikowano przez 32 komentarze

Dziś chcieliśmy Wam pokazać przepis na pieczone falafele z brokułów, a najlepsze w tym przepisie jest to, że jest to 3 składnikowy przepis. Tak, tak dobrze widzicie wystarczą tylko 3 składniki by zrobić ten przepis.

Co by nie przedłużać, już Wam piszemy co jest potrzebne i jak przygotować falafele z brokułów.

Składniki:

  1. brokuł ( około 300g)
  2. 100 g ziołowej bułki tartej (możesz użyć dowolnego smaku, ale bułka z przyprawami doda falafelom wyrazu)
  3. 2 jajka

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220°C (200°C z termoobiegiem). Wyłóż blachę do pieczenia folią aluminiowa. Pokrój brokuł na różyczki, a liście i łodygi schowaj do lodówki – przydadzą się na kolacje dnia następnego. Wrzuć różyczki brokuła do rondla z lekko osolonym wrzątkiem i gotuj je na średnim ogniu 8-10 minut, aż staną się soczyście zielone.

Odcedź różyczki, przełóż je do blendera i zmiksuj na drobne kawałki. Przesyp je do miski z bułką tartą i dokładnie wymieszaj składniki. Później wbij jajka i połącz całość. Powinna być zwarta, ale niezbyt wilgotna. Zwilżonymi dłońmi nabieraj niewielkie porcje (około łyżki deserowej) brokułowej masy. Tocz z niej kulki i układaj je na blasze.

Piecz falafele 20-25 minut, aż zrobią się złociste i chrupiące z wierzchu. Jedz je na ciepło albo na zimno. Można je przechowywać w lodówce do 3 dni. Przepis pochodzi z książki  „3 składnikowe wypieki” <tu klik>

Tagi: , , , , , , , ,

Kategoria: , ,

Autor: Świat Karinki

32 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *