Pieczone pulpety i pikantne ziemniaki z papryką – moje hity z Thermomixa

Pieczone pulpety i pikantne ziemniaki z papryką – moje hity z Thermomixa

luty 27, 2022 | Opublikowano przez Skomentuj

 

Od stycznia jestem szczęśliwą posiadaczka Thermomixa, długo mi zeszło, zanim zdecydowałam się na jego zakup, ale dziś mogę powiedzieć, że było warto. Dlatego też postanowiłam Wam podrzucać tu przepisy, które uważam za warte uwagi. Wiadomo ich przygotowanie z udziałem Thermomixa, jest dużo szybsze, ale normalnie też się przecież da je przygotować.

 

Składniki;

Pikantne ziemniaki z papryką

50-70g sera parmezan, w kostce lub tartego

1-2 papryczki chili, suszone – jeśli wolicie łagodniejszą opcję to, zamiast można dać łyżeczkę słodkiej papryki

1 łyżeczka soli

600g ziemniaków pokrojonych na pół

¼ pęczka natki pietruszki (tylko liście)

500-600g czerwonej papryki, pokrojonych na 3-4cm kwałki

10-20g oleju

 

Pulpety

100g, cebuli

1-2 ząbki czosnku

500g mięsa mielonego, mieszanego wieprzowo-wołowego

75g bułki tartej

10-15g musztardy

1 jajko

50g mleka

1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej,

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki suszonego majeranku

¼ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego

 

Przygotowanie;

Na początku posiekaj drobno pietruszkę, papryczkę chili i odłóż do oddzielnej miseczki, do której dodasz starty parmezan, i sól do smaku. Następnie do tej miski dodaj przygotowane ziemniaki, i wymieszaj je dokładnie. Tak przygotowane ziemniaki, możesz wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub naczynia kamionkowego.

Zanim zaczniemy, przygotowywać nasze pulpety, rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C. Cebulę kroimy drobno, dodajemy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę, następnie dodajemy mięso, bułkę tartą mleko, musztardę, majeranek, słodką paprykę, sól i pieprz i wyrabiamy ciasto.

Z wyrobionego mięsa formujemy około 12-14 pulpetów i układamy je na naszej blaszce/naczyniu pomiędzy warzywami. Całość pieczemy przez 30-40 minut.

 

Tagi: , , , , , ,

Kategoria: , ,

Autor: Świat Karinki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *