Pieczone pulpety i pikantne ziemniaki z papryką – moje hity z Thermomixa
luty 27, 2022 | 4 komentarze
Od stycznia jestem szczęśliwą posiadaczka Thermomixa, długo mi zeszło, zanim zdecydowałam się na jego zakup, ale dziś mogę powiedzieć, że było warto. Dlatego też postanowiłam Wam podrzucać tu przepisy, które uważam za warte uwagi. Wiadomo ich przygotowanie z udziałem Thermomixa, jest dużo szybsze, ale normalnie też się przecież da je przygotować.
Składniki;
Pikantne ziemniaki z papryką
50-70g sera parmezan, w kostce lub tartego
1-2 papryczki chili, suszone – jeśli wolicie łagodniejszą opcję to, zamiast można dać łyżeczkę słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
600g ziemniaków pokrojonych na pół
¼ pęczka natki pietruszki (tylko liście)
500-600g czerwonej papryki, pokrojonych na 3-4cm kwałki
10-20g oleju
Pulpety
100g, cebuli
1-2 ząbki czosnku
500g mięsa mielonego, mieszanego wieprzowo-wołowego
75g bułki tartej
10-15g musztardy
1 jajko
50g mleka
1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej,
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki suszonego majeranku
¼ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
Przygotowanie;
Na początku posiekaj drobno pietruszkę, papryczkę chili i odłóż do oddzielnej miseczki, do której dodasz starty parmezan, i sól do smaku. Następnie do tej miski dodaj przygotowane ziemniaki i paprykę pokrojoną w paski/słupki, i wymieszaj je dokładnie. Tak przygotowane ziemniaki, możesz wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub naczynia kamionkowego.
Zanim zaczniemy, przygotowywać nasze pulpety, rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C. Cebulę kroimy drobno, dodajemy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę, następnie dodajemy mięso, bułkę tartą mleko, musztardę, majeranek, słodką paprykę, sól i pieprz i wyrabiamy ciasto.
Z wyrobionego mięsa formujemy około 12-14 pulpetów i układamy je na naszej blaszce/naczyniu pomiędzy warzywami. Całość pieczemy przez 30-40 minut.
Tagi: hity Thermomixa, latwy przepis, proste przepisy, przepis, przepis na biad, pyszna kolacja, pyszny obiad
Kategoria: Kolacja, Obiad, Przepisy
Autor: Świat Karinki
4 komentarze
Czy można to danie przygotować wcześniej i odgrzać w piekarniku? Czy wtedy straci wygląd?
Na jakiej wielkości blaszcze/naczyniu robiła Pani ten przepis?
Tak można tylko przy odgrzewaniu przykryłabym je folią aluminiową, bo inaczej może się przypalić. Co do wielkości to nie ma tu ona moim zdaniem znaczenia.
Witam, nie jest napisane co zrobić z papryką zwykłą oraz do czego olej.
Dziękuję za uwagę, już umieściłam to w tekście