Pieczony łosoś w ziołach idealny na Świąteczny stół

Pieczony łosoś w ziołach idealny na Świąteczny stół

Grudzień 6, 2019 | Opublikowano przez 10 komentarzy

 

Grudzień to dla nas miesiąc imprez, bo jak wiecie poza Świętami urodziny obchodzi nasz syn. Dlatego też jest to dla mnie idealna okazja do
testowania przepisów, które śmiało mogą trafić na świąteczny stół, ale nie tylko. Bo idealnie sprawdzą się na rodzinną imprezę czy zwykły
niedzielny obiad.

A że nie lubię stać długo w kuchni, to mam dla Was mega szybki przepis. Ale na pewno bardzo smaczny, bo z dużą ilością ziół, które
idealnie podkreślają smak wszelkich potraw, są zdrowym zamiennikiem soli, poza tym ułatwiają przyswajanie wartości odżywczych z potraw. Zioła zawsze zamawiam u Baziółka <tu klik>, ponieważ mają duży wybór zarówno z ziół doniczkowych, ciętych jak i mikroliści.

Przygotowanie całego przepisu zajmie Wam, około 15 minut, później usiądźcie na kanapie z kubkiem kawy w ręku i czekajcie, aż będzie
gotowe. Ale przejdźmy już do tego co jest  potrzebne.

Składniki:

2 filety łososia (idealnie dla 4 osobowej rodziny)

1 cytryna

100g masła choć to ile go użyjecie bardziej zależy od Was, bo ja robię to na oko

świeże zioła: lubczyk, oregano, tymianek, rozmaryn

1 kg ziemniaki

2 szt cebuli

pieprz do smaku

folia aluminiowa, brytfanka

Przygotowanie:

Łososia kroimy na porcje układamy na wcześniej przygotowanej foli i skrapiamy cytryną , posypujemy pieprzem, kładziemy odrobinę masła i
układamy na nich ulubione zioła (u mnie oregano i lubczyk, osobiście ich nie kroję). Tak przygotowaną rybę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do brytfanki.

Teraz kolej na ziemniaki, możecie je wrzucić luzem do brytfanki lub również przygotować w foli aluminiowej, wtedy można każdą porcję
przygotować z innym dodatkiem ziół. Ziemniaki myjemy, i kroimy na części, nie mogą być w całości, bo jeśli ich nie obgotujecie wcześniej
będą musiały się piec zdecydowanie dłużej niż ryba.

Do ziemniaków dodajemy pokrojoną cebulę i zioła, ja dodatkowo pokropiłam je cytryną. Całość zapiekamy w
temperaturze 180° z termoobiegiem, przez 45 minut, po tym czasie sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie, jeśli nie rybę wyjmujemy, a ziemniaki dopiekamy.

 

Tagi: , , , , , , , , ,

Kategoria: , ,

Autor: Świat Karinki

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *