
Przepis na patelnie – kasza gryczana z warzywami i kurczakiem
wrzesień 2, 2018 | 37 komentarzy
Dziś chcielibyśmy Wam pokazać przepis idealny na patelnie, ale zanim będzie konkretnie co i tak dodam, że pochodzi on ze strony kwestiasmaku.com <tu klik>. Tam znajdziecie pierwszą moim zdaniem idealna w smaku wersję tego przepisu, nasza jest ciut zmieniona. Ponieważ przygotowując go okazało, się że „coś się skończyło” lub „coś się zmarnuje” jeśli tego zaraz nie wykorzystamy. Podsumowując więc, nasze drobne modyfikacje w tym przepisie zaznaczymy Wam poniżej w przepisie, efekt wyszedł równie smaczny jak pierwsza wersja tego przepisu:
Składniki:
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżeczki suszonego oregano – zamiast oregano dodaliśmy zioła włoskie, 1 łyżeczka papryki w proszku
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej (1 woreczek)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka masła
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cukinia
- 1 czerwona papryka (np. podłużna ramiro)
- 1/2 papryczki chili – nie dodaliśmy jej wcale!
- szczypiorek – my go nie dodaliśmy
- pieczarki – my również dodaliśmy pieczarki
Przygotowanie:
Filet kurczaka kroimy w małą kostkę, po czym odkładamy do miski z połową zaznaczonych w przypraw w przepisie. Dodajemy do tego równie 2 łyżki oliwy i mieszamy. Później najlepiej nastawić woreczek z kaszą gryczaną by się ugotował w trakcie naszego krojenia warzyw + w tym czasie nasz kurczak marynuje się w przyprawach.
Kiedy ugotujemy kaszę, należy ją odcedzić i przełożyć na większy talerz bądź miskę i dodać do niej 2 łyżki sosu sojowego, dokładnie całość wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
Na patelni (lepiej dużej choć ilość składników jest przewidziana w przepisie tylko na 2 porcje), podsmażyć na łyżce masła kurczaka z czosnkiem i cebulą. Po jakiś 3-4 minutach dodajemy na patelnie pozostałe warzywa, i drugą połowę przypraw której nie dodaliśmy do samego kurczaka.
Teraz zostaje nam już tylko mieszać i pilnować by nasze warzywa na patelni zmiękły, ale się nie spaliły. Kiedy już uznacie że są gotowe, do całości wystarczy dodać kasze gryczaną i wszystko ze sobą wymieszać.
I tak naprawdę to jedynce co Wam teraz zostało to nałożyć swoją porcję na talerz i zjeść. Co myślicie o tego typu przepisach?
Kategoria: Kolacja, Obiad, Przepisy
Autor: Świat Karinki
37 komentarzy
Nigdy nie pomyślałam, żeby zrobić kurczaka na patelni z kaszą gryczaną. A to świetny pomysł! Dodałabym jeszcze makaron długi, jajeczny 🙂 mmm ♡
to też mogło by być fajne połączenie
Wygląda smacznie, może kiedyś wypróbuję Twojego przepisu 🙂
super
Robię podobną potrawkę, tyle że bez sosu sojowego, a cukinię obieram ze skórki 😉 Następnym razem spróbuję dodać sos, ciekawa jestem jak zmieni się smak. Z ryżem zamiast kaszy też jest pycha! 😉
ja nie obieram cukinii nigdy, szkoda mi czasu 😛
Oj nie, kasza – to nie dla mnie 🙂
ja się dzięki temu daniu dopiero przekonałam na maxa do kaszy gryczanej
Bardzo lubię takie jednogarnkowe czy jednopatelniowe mieszańce 🙂
ja również
Pyyyycha! Lubię takie modyfikacje i często jestem zmuszona coś wprowadzać własnego, bo właśnie coś się skończyło, albo czegoś nie lubię i muszę zastąpić zamiennikiem. A z takich eksperymentów to czasami takie pychoty wychodzą, że bym się nawet nie spodziewała! 🙂
dokładnie tak jest
Wygląda super, wypróbuję w wege wersji 🙂
super
Super <3:)
🙂
pycha
🙂
„Kradnę” przepis! 🙂 Jestem w tej chwili na diecie, ale z drobnymi modyfikacjami nada się idealnie. Jakaś odskocznia od moich zwyczajowych posiłków! 🙂
kradnij więc śmiało
Pyszota, na pewno skuszę się na ten przepis ☺
super
Kaszę gryczaną uwielbiam w każdej postaci.
Z chęcią spróbuję Twojej wersji na danie z kaszą, takiej jeszcze nie jadłam.
super polecamy
ja dodaję mleko kokosowe i ser pleśniowy plus czosnek
ooo to też fajne rozwiązanie
Przyznam, że nie lubię kaszy gryczanej, ale jem od czasu do czasu, bo jednak jest zdrowa. Może kiedyś wypróbuję w takim razie Twój przepis 🙂
super
Pyszna mieszanka smaków 🙂 Chętnie zjadłybyśmy takie danie 🙂
fajnie to czytać 🙂
Wlasnie takie gotowanie lubie : szybkie, smaczne i nieskomplikiwane 🙂 Dlatego bardzo chętnie skorzystam z przepisu – dzięki za pomysł na jutrzejszy obiad.
mamy dokładnie tak samo
Jak dla mnie idealne, tylko zamiana kurczaka z indykiem i palce lizać 🙂
taka zamiana też może być
Jestem przeogromną miłośniczką kaszy gryczanej, a drób to jedyne mięso, jakie zdarza mi się jeść, więc, jednymi słowy, jestem na TAK! Szybkie w przygotowaniu, a zapewne przepyszne – w sam raz dla mnie! 🙂
sprawdź nie pożałujesz
Kasza gryczana to bardzo cenny dodatek do posiłków 🙂