Roladki z ciasta francuskiego z łososiem i ziołami
czerwiec 2, 2020 | 7 komentarzy
Doskonale wiecie, że jestem fanką szybkiego gotowania, dlatego tego typu przepisów znajdziecie na blogu najwięcej. Dzis mam dla Was przepis na pyszne roladki z ciasta francuskiego z łososiem. Pracy przy tym mało, składników również, a w smaku jest super pyszne, i może być fajną opcją na imprezową przekąskę.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 500g łososia wędzonego,
- sezam do posypania,
- sól
- pieprz
- 1 jajko
- ulubione zioła (np. świeża bazylia)
Przygotowanie:
Zaczynamy nagrzania piekarnika do 200°C. Ciasto francuskie, wyjmujemy z lodówki najlepiej do 30 min przed przygotowaniem roladek. Następnie lekko rozwałkujemy ciasto, i na 1/3 kładziemy plastry wędzonego łososia, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie posypujemy ulubionymi ziołami. Końcówkę ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Następnie zwijamy i sklejamy roladę.
Zwiniętą roladę smarujemy jajkiem najlepiej przy pomocy pędzelka i posypujemy sezamem, jak już to zrobimy zostaje nam pokrojenie na plastry jednakowej grubości.
Roladki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20 minut, aż zarumieni się ciasto. Jeśli mamy czas to dodatkowo możemy przygotować sos czosnkowy do naszych roladek, będzie on świetnym dodatkiem do nich.
Tagi: blog parentingowy, ciasto francuskie, ciasto francuskie z lososiem, latwy przepis, proste przepisy, przepis, przepis na kolacjeKategoria: Kolacja, Przepisy, Śniadanie
Autor: Świat Karinki
7 komentarzy
Takim smakowitościom nie można się oprzeć, chętnie przygotowujemy podobne przekąski, ciasto francuskie daje mnóstwo możliwości. 🙂
Wyglądają przepysznie, a przepis faktycznie wydaje się bardzo prosty 🙂
Pyszności! Zjadłabym nawet teraz, ale wcześniej muszę iść na zakupy, bo składników w lodówce brak.
Wypróbuję w ten weekend. Wyglądają przepysznie.
Wiem, że jest dużo fanów takicj przekąsek, ale ja do nich nie należę ? Gdyby zamiast łososia była np. szynka to chętnie bym zjadła ?
Zapisuję sobie ten przepis 🙂 Lubię takie przegryzki akurat na weekend!
Świetny przepis! I z pewnością pyszny 🙂 w moim wydaniu pewnie pojawi się jeszcze sos czosnkowy 😀