Sałatka z fasolką szparagową + moje małe uzależnienie
lipiec 27, 2019 | 18 komentarzy
Fasolkę szparagową kocham chyba najbardziej ze wszystkich warzyw, na nią czekam najbardziej latem. Nie powiem, zdarzało mi się ją zdradzić, z tą mrożoną, ale to jednak nie to samo. Poza tym, ile można jeść fasolkę podsmażaną z bułką tartą lub w sosie pomidorowym z pulpetami.
Dlatego dziś postanowiłam się podzielić z Wami przepisem na sałatkę z udziałem mojej ukochanej fasolki szparagowej. Poza tym przy okazji tego przepisu, chciałabym pokazać Wam świetny majonez marki Starck’s Food <tu klik>, który jest świetnym rozwiązaniem dla osób mających alergię na: gluten, jajka ale będzie też idealny dla osób chorujących na celiakie. W swojej ofercie mają 4 warianty smakowe, ja do tego przepisu użyłam Cremajo Curry. Jak go spróbujecie to zwyczajnie się od niego uzależnicie. Ale przejdźmy już do najważniejszego jak krok po kroku ją przygotować.
Składniki:
6 jajek
350g marynowanych grzybów (ja dałam pieczarki ale mogą być jakie tylko chcecie)
1 puszka kukurydzy
pęczek koperku
3 łyżki majonezu + 3 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
450g fasolki szparagowej kolor dowolny
Przygotowanie:
Na pierwszy ogień należy zabrać się za fasolkę szparagową, bo to przy niej jest najwięcej zabawy. Obcinamy końcówki i wrzucamy do garnka z wrzącą wodą (osoloną) i gotujemy tak 4 minuty. Dzięki temu fasolka będzie fajnie chrupiąca. Następnie ją odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Po tym wystarczy ją już pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do miski.
Cebulę i koperek siekamy drobno, wraz z odsączoną kukurydzą dodajemy do fasolki szparagowej. Grzyby marynowane kroimy na 2 lub 4 części w zależności od ich wielkości. Jajka gotujemy na twardo, a później pokrojone w ćwiartki dodajemy do pozostałych składników.
Na sam koniec robimy sos, tak naprawdę możecie tu dać każdy jaki tylko lubicie najbardziej. Ja wymieszałam Cremajo Curry z jogurtem naturalnym i gotowe.
Tagi: carmajo, celiakia, majonez bez jajek, majonez weganski, salatka, salatka na kolacje, salatka na obiad, salatka na sniadanie, salatka z fasolka szparagowaKategoria: Kolacja, Obiad, Przepisy, Śniadanie
Autor: Świat Karinki
18 komentarzy
Bardzo apetycznie wygląda ta sałatka i wcale nie jest taka trudna. Jedynym dla mnie minusem jest fasolka, bo nie jadam i nie lubię.
Ładnie to wygląda ale te szparagi…
Ale tu nie ma szparagów
musimy zrobić. biorę przepis
Łączę się z Tobą w uwielbieniu do fasolki ? Nie wyobrażam sobie bez niej życia. Sałatkę na pewno zrobię, tylko chyba odpuszczę grzyby, bo raczej za nimi nie przepadam. Myślisz, że można je czymś zastąpić?
Wygląda i brzmi smakowicie. Chyba aż przetestuję ten przepis!
Dodałam szynkę parmeńską i było obłędne. Partner dodał odrobinę musztardy francuskiej. Petarda!
Spadłaś mi z nieba z tą sałatką 🙂 Bo mam dzisiaj smaki jak kobieta w ciąży, ale nie do końca wiedziałam na co! A, że mam wszystkie składniki to z chęcią zrobię na kolację!
Spadłaś mi z nieba z tą sałatką! Chętnie zrobię na kolację – akurat mam wszystkie składniki!
Wygląda przepysznie. A ja dziś cały dzień na fast foodach 🙁
Wiesz, że nigdy nie jadłam sałatwki z fasolką? Serio, pomimo, że uwielbiam taką na masełku z bułką to nie wpadłam na to, żeby zrobić z niej sałatkę 🙂
Mogę Cię zrozumieć, bo ja robię trochę podobną, ale zamiast fasolki dodaję groszek z puszki 🙂 Pychotki
Podkradam przepis na sałatkę na sobotnie urodziny Jasia. Wygląda mega apatycznie.
Wygląda smakowicie. Wyprobuję Twój przepis.
Uwielbiam każdy składnik, biorę w ciemno, a Cremajo jest cudowne ?
Bardzo apetyczna sałatka 🙂 Też lubimy fasolkę szparagową 🙂
Oo, a jaka cena takiego majonezu? 🙂
Na takie połączenie bym nie wpadła! 😀