Śledzie pod pierzynką, pyszna sałatka warstwowa

Śledzie pod pierzynką, pyszna sałatka warstwowa

styczeń 18, 2022 | Opublikowano przez Skomentuj

 

Są takie rzeczy, których robić nie lubię, i jest to głównie gotowanie, ale sałatki uwielbiam i bardzo często wyszukuję różne nowe przepisy. Ten powinnam Wam była podrzucić przed świętami, ale się nie udało. Mimo wszystko postanowiłam go wrzucić na blog, bo przecież to nie ostatnie święta za nami.

 

Składniki;

Przygotowanie;

Na samym początku skupiłam się na warzywach, które należy ugotować lub upiec. Tak więc ziemniaki i marchewkę obieramy i gotujemy do miękkości. W przypadku buraków polecam zawinąć je w folię aluminiową i upiec w piekarniku, później je tylko obierzemy i zetrzemy na tarce. Warto również na samym początku ugotować jajka na twardo.

W przypadku śledzi należy pamiętać, aby wymoczyć je wcześniej w wodzie. Moczenie powinno trwać kilka godzin i najlepiej wymieniać wodę  co godzinę na nową. Każdy filet kroimy w kostkę i następnie wykładam go na spód naszej sałatki. Następnie kroimy cebulę i pora, które wykładamy na naszego śledzia. A po wierzchu rozsmaruj łyżkę majonezu.

Kolejną warstwą będą gotowane ziemniaki. Ugotowane ziemniaki należy zetrzeć na tarce, o grubych oczkach. Pamiętaj, aby posolić i popieprzyć ziemniaki, a na ich powierzchni rozsmarować łyżeczkę musztardy oraz łyżkę majonezu. Następną warstwą są buraki, które również ścieramy na tarce o grubych oczkach, również należy je posolić i popieprzyć. Po burakach rozprowadzamy cienką warstwę z łyżki majonezu i łyżki jogurtu naturalnego.

Po burakach pora na marchew, którą również ścieramy na tarce i smarujemy łyżką majonezu i łyżką jogurtu naturalnego. Przyszedł czas na tarte ogórki kiszone, można je wcześniej obrać, ale ja nie dokładam se takiej pracy. Na warstwę kiszonych ogórków wykładamy łyżkę majonezu.

Czas na ugotowane na twardo jajka, które również ścieramy na tarce. Na jajka zostało nam już wyłożyć tylko 100 gramów tartego, żółtego sera. Na koniec zostało nam tylko, ją przystroić ja zrobiłam to posiekanym szczypiorkiem.

Z tego powodu, że jest to sałatka warstwowa, warto podać ją w przezroczystej salaterce, wtedy będzie się pięknie prezentować na naszym stole.

Tagi: , , , , , , , ,

Kategoria: , , ,

Autor: Świat Karinki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *