Szybki obiad z piekarnika, który pokochają Wasze dzieci

Szybki obiad z piekarnika, który pokochają Wasze dzieci

Wrzesień 16, 2019 | Opublikowano przez 25 komentarzy

 

W naszym domu, miłośników makaronu znajdzie troje z czteroosobowego składu naszej rodziny. Nie trudno się pewnie domyśleć, kto makaronu nie uważa za jedzenie, tak tak to Tatinek. Ale życie to nie bajka, więc niestety dla niego nie zawsze na obiad są schabowe i ziemniaki.

Dlatego też dziś przychodzę do Was z przepisem na zapiekany makaron z mięsem i warzywami, a wszystko to w pysznym pomidorowym sosie. Ten makaron można przygotować również na 2 sposoby. Pierwszy ten „ładny” i zarazem bardziej wymagający widzicie na zdjęciach, drugi jak ja to mówię „dla leniwych” tak samo pyszny aczkolwiek nie zachęcający wizualnie. Bez obaw na końcu zdradzę, Wam też tą wersję dla leniwych.

Składniki:

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności gotujemy makaron, ale tak max 2-3 minuty, aby był jeszcze twardy. Następnie odcedzamy makaron i przelewamy go odrobiną oliwy, i zostawiamy do wystygnięcia. Kiedy makaron stygnie my mamy czas zająć się farszem, do którego przygotowania cebulę kroimy w kostkę, a marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pokrojoną cebulę i startą marchew wrzucamy na rozgrzaną patelnie, kiedy warzywa się podsmażą dodajemy do nich mięso mielone.

Podczas smażenia mięsa dodaję przyprawę do mięsa mielonego, max 1 łyżeczkę. Kiedy mięso będzie już suche dodaje kukurydzę i koncentrat pomidorowy. Choć jeśli dodacie kukurydzę przed mięsem, to też się nic nie stanie. Farsz już mamy gotowy, teraz należy wsiąść blachę, na której dno przelejemy nasze pomidory z puszki z dodatkiem 2 zmiażdżonych ząbków czosnku. Kiedy spód blachy mamy gotowy, zostaje nam tylko nafaszerować nasz makaron i układać go na spodzie blachy. Na koniec posypujemy go tylko ulubionym serem, przyzdabiamy gałązką pomidorków koktajlowych i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na całe 25 minut.

W wersji „dla leniwych” makaronu nie faszerujemy, wysypujemy go po prostu na dno blachy z sosem, na makaron dodajemy farsz, który posypujemy serem i zapiekamy. Można również mięso przykryć piree ziemniaczanym, na który posypujemy ser i tak zapiec. Jest tak samo pyszne, ale jednak coś więcej trzeba zrobić.

 

Tagi: , , , , , ,

Kategoria: , ,

Autor: Świat Karinki

25 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *