Trzy przepisy i tylko 3 składniki! Czyli nie trać czasu w kuchni!
czerwiec 8, 2018 | 47 komentarzyDziś przygotowałam dla Was kolejny post z przepisami, a to co moim zdaniem w nich najlepsze (poza tym że są pyszne), to ilość potrzebnych składników do ich przygotowania. Bo w przypadku każdego z tych przepisów są one tylko trzy. Osobiście nie myślałam wcześniej, że wystarczą trzy składniki by zrobić coś pysznego do jedzenia. Ale kiedy w moje ręce wpadła książka Trzyskładnikowe Wypieki od Wydawnictwa Insignis wiedziałam, że muszę ją sprawdzić!
Tak więc sprawdziłam książkę i dzielę się z Wami 3 przepisami z niej. Jeśli miała bym dodać coś od siebie to zdecydowanie jest to świetna książka kiedy chcemy spędzić dużo czasu w kuchni. Czy też kiedy daleko nam do świetnej kucharki, bo przepisy są bardzo proste! Teraz już zapraszam Was do przepisów, i koniecznie dajcie znać na który się skusicie?
Quiche bez ciasta
Składniki:
260g świeżego szpinaku,
8 jajek,
175ml śmietany 36%
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem). Natłuść formę do tarty odrobiną oleju lub masła. Forma do tarty najlepiej by miała średnicę 20cm. Przygotuj szpinak tak jak robisz to zazwyczaj, ale możesz go włożyć również do mikrofalówki na minutę, w torbie wcześniej przebijając ją w kilku miejscach, żeby para mogła się wydostać na zewnątrz. Później przesyp liście do durszlaka i odcedź je porządnie. Ugotowany szpinak bywa bardzo wilgotny, więc przyciśnij go mocno łyżką, żeby pozbyć się całej wody.
Kiedy szpinak będzie już suchy wyłóż go na deskę do krojenia i grubo pokrój. Wyłóż trzy czwarte liści na dno formy do tarty. W dzbanku z miarką ubij jajka, a potem wmieszaj do nich śmietanę. Zalej szpinak taką masą, dekorując jej wierzch resztą liści. Piecz 45 minut, aż wbity w nią patyczek będzie suchy. Quiche można jeść na gorąco lub zimno, a w lodówce może stać 3- 4 dni
Toffi o smaku oreo
Składniki:
400g białej czekolady posiekanej albo w groszkach
400g słodzonego mleka skondesowanego
14 ciasteczek oreo pokruszonych na małe kawałki
Przygotowanie:
Wyłóż formę (najlepiej o wymiarze 25cm x 25cm), wciskając ją mocno w rogi i ścianki blachy. Wsyp biała czekoladę do miski żaroodpornej i dolej mleko skondensowane. Podgrzewaj składniki przez pół minuty w mikrofalówce ustawionej na najwyższą moc. Po tym czasie wyjmij miskę, zamieszaj masę i podgrzewaj ją dalej seriami po 20 sekund, aż czekolada się rozpuści, a całość zrobi się gęsta i aksamitna.
Wsyp na dno formy połowę pokruszonych ciastek. Kiedy mleczno-czekoladowa masa lekko przestygnie, zalej nią równomiernie okruchy. Wierz udekoruj resztą połamanych oreo, wciskając je w nią palcami. Zanurz nóż we wrzątku i wygładź nim powierzchnię.
Formę do lodówki wstaw na 4 – 5 godzin, żeby toffi zastygło, a potem ostrym nożem pokrój je na jeden kęs.
Tartaletki ze szparagami
Składniki:
215g mrożonego ciasta francuskiego w arkuszu
100g szparagów
90g sera gruyere (ja dałam mocarele bo taki akurat miałam)
Przygotowanie:
Wyjmij ciasto ze zamrażalnika. Zanim osiągnie temperaturę pokojową zdążysz przygotować szparagi. Ja połamałam je na 3 części i podsmażyłam je mniej więcej 8 minut na patelni grillowanej z odrobiną przypraw i oliwy. Poznasz że , szparagi są gotowe, kiedy staną się soczyste, miękkie i lekko przypieczone. Szczypcami zdejmij szparagi z patelni. Nie wylewaj oliwy możesz nią posmarować tartaletki.
Kiedy ciasto się rozmrozi, rozwałkuj je na prostokąt o wymiarach mniej więcej 16 cm x 10 cm o grubości około pół centymetra. Ostrym nożem pokrój go na cztery części. Zdejmij je z papieru, na którym się rozmrażały – na pewno nasiąkł już wodą – i ułóż na blasze wyłożonej świeżym arkuszem papieru do pieczenia w odstępach kilku centymetrów.
Czubkiem noża ostrożnie narysuj na każdej tartaletce mniejszy prostokąt około 1,5cm od brzegów, nacinając ciasto, ale go nie krojąc. W ten sposób wyznaczysz miejsce na nadzienie – krawędzie wyrosną podczas pieczenia. Zanurz pędzel do ciasta w oliwie z patelni i posmaruj nimi prostokąty ciasta. Zetrzyj ser i posyp nim wnętrza tartaletek. Na serze ułóż szparagi.
Wstaw tartaletki do lodówki na 10 minut, żeby ciało stężało. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 195°C (175°C z termoobiegiem). Piecz tartaletki 35 minut, aż ciasto wyrośnie i się zezłoci. Zdejmij je z blachy po kolei za pocomą łopatki. Świetnie się sprawdzą jako ciepła lub zimna przystawka z dodatkiem kilku listków sałaty.
Na sam koniec zaś mam dla Was foto książki Trzyskładnikowe wypieki, którą możecie zakupić między innymi w Empiku <tu klik>
Tagi: książka kucharska, quiche bez ciasta, szybki przepis, szybkie dania, tartaletki ze szparagami, toffi o smaku oreo, trzyskładnikowe dania, trzyskładnikowe przepisy, trzyskładnikowe wypieki, wydawnictwo insignis
Kategoria: Kolacja, Obiad, Przepisy, Śniadanie
Autor: Świat Karinki
47 komentarzy
Wszystko wygląda bardzo smakowicie.
I takie też jest
Super pomysły, ciasteczka Oreo są urzekające. Pewnie mnóstwo kalorii, ale wyglądają obłędnie! Przepis ze szparagami też!
Ciasteczka są super słodkie, więc mały kawałek wystarcza by zaspokoić brak cukru 😛
Ale pyszności, wszystkie przepisy sobie zapisuję i chętnie wykorzystam. 🙂
super
Świetne pomysły 🙂 Muszę wypróbować przepis na quiche, ale to ciasto z ciasteczkami oreo również musi być pyszne 🙂
wszystkie przepisy są super
Świetne propozycje 🙂 Tak apetycznie wyglądają, że chyba wszystkie przepisy przetestuję 🙂
koniecznie sprawdź każdy
Tartaletki!!! <3 Muszę zrobić, póki jeszcze są szparagi.
polecam smakują super
To idealne przepisy dla mnie bo nienawidzę spędzać dużo czasu w kuchni 🙂 piękne zdjęcia!
Masz tak samo jak ja 😛
Ciekawe przepisy. Mi najbardziej do gustu przypadł ten ostatni 🙂
Jeśli się kocha szparagi to warto go zrobić
Bardzo lubię przepisy z ograniczoną liczbą składników
ja również
Muszę mieć tą książkę! 3 składniki… to brzmi jak bajka! Uwielbiam takie szybkie przepisy.
dokładnie to jest jak bajka
Super sprawa, chocby dlatego, ze 3 to moja szcześliwa liczba ::) Moj typ to toffi o smku oreo. Pozdrawiam
Toffi jest obłedne w smaku
Quiche jest cudowna! A przysmak oreo wygląda zachwycająco 🙂
Naprawdę warto sprawdzić ich samak
To coś dla mnie, gdyż nie lubię siedzieć w kuchni. Wszystko smacznie wygląda, aż chce się spróbować!
Ja też nie lubię spędzać czasu w kuchni
Tartaletki ze szparagami do mnie przemawiają 🙂
W takim razie polecam sprawdzić przepis
Wow. Jestem pod wrażniem. Jadła bym wszystkie. Mam w domu składniki na tartaletki więc będę robić
super daj znać czy ci smakowało
Pyszności! uwielbia proste gotowanie
Ja też
Książka zapowiada się ciekawie. Przepisy zapowiadają się pysznie, choć drugi mnie nie przekonuje ze względu na zawrotną ilość cukru i fakt, że przygotowanie czegoś z trzech, ale gotowych składników, to już żadna sztuka, moim zdaniem 😉 ale ogólnie pomysły ciekawe, kiedy właśnie masz mało czasu, a dużo do zrobienia 😉
to prawda przy drugim przepisie cukru jest dużo ale jest on też taki że nie da się go zjeść za dużo na raz.
Kocham oreo! <3
ja też
Świetne przepisy.. Pysznie i prosto, tak jak lubię najbardziej 🙂
Ja też lubię takie najbardziej
Słodki przepis bardzo mi się spodobał, choć jest strasznie słodki… Pokombinuje, by zrobić zdrowsza wersję. Dziękuję za inspirację ?
To prawda jest słodki, ale jest też taki że nie da się go zjeść dużo na raz.
Super sprawa! Zwłaszcza kiedy doby nie da się rozciągnąć, zapisuję na pewno skorzystam.
Dokładnie warto mieć zawsze jaką alternatywę
Najlepsze przepisy to takie z małą ilością składników 🙂
Coś zdecydowanie dla (zabieganej) mnie! Zapisuję sobie!
Te szparagi kuszące, ja bym dodał jeszcze chips z boczku, a quiche zze szpinakiem to sobie zrobię, jak już będzie można iść do sklepu po szpinak. Bo dzis lepiej nie iśc #siedżwdomu
Ciasto francuskie mimo że francuskie:) niezwykle popularne jest w Hiszpanii. W tym przepisie jest dozwolona fantazja w zakresie dodatków, co czyni go niezwykle interesującym kąskiem 🙂 Pycha
Idealnie, coś na obiad, deser i kolację 😀 My oczywiście jesteśmy największymi fankami wszystkiego co słodkie 🙂