Trzy przepisy i tylko 3 składniki! Czyli nie trać czasu w kuchni!

Trzy przepisy i tylko 3 składniki! Czyli nie trać czasu w kuchni!

Czerwiec 8, 2018 | Opublikowano przez 43 komentarze

Dziś przygotowałam dla Was kolejny post z przepisami, a to co moim zdaniem w nich najlepsze (poza tym że są pyszne), to ilość potrzebnych składników do ich przygotowania. Bo w przypadku każdego z tych przepisów są one tylko trzy. Osobiście nie myślałam wcześniej, że wystarczą trzy składniki by zrobić coś pysznego do jedzenia. Ale kiedy w moje ręce wpadła książka Trzyskładnikowe Wypieki od Wydawnictwa Insignis wiedziałam, że muszę ją sprawdzić!

Tak więc sprawdziłam książkę i dzielę się z Wami 3 przepisami z niej. Jeśli miała bym dodać coś od siebie to zdecydowanie jest to świetna książka kiedy chcemy spędzić dużo czasu w kuchni. Czy też kiedy daleko nam do świetnej kucharki, bo przepisy są bardzo proste! Teraz już zapraszam Was do przepisów, i koniecznie dajcie znać na który się skusicie?

Quiche bez ciasta

Składniki:

260g świeżego szpinaku,

8 jajek,

175ml śmietany 36%

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem). Natłuść formę do tarty odrobiną oleju lub masła. Forma do tarty najlepiej  by miała średnicę 20cm. Przygotuj szpinak tak jak robisz to zazwyczaj, ale możesz go włożyć również do mikrofalówki na minutę, w torbie wcześniej przebijając ją w kilku miejscach, żeby para mogła się wydostać na zewnątrz. Później przesyp liście do durszlaka i odcedź je porządnie. Ugotowany szpinak bywa bardzo wilgotny, więc przyciśnij go mocno łyżką, żeby pozbyć się całej wody.

Kiedy szpinak będzie już suchy wyłóż go na deskę do krojenia i grubo pokrój. Wyłóż trzy czwarte liści na dno formy do tarty. W dzbanku z miarką ubij jajka, a potem wmieszaj do nich śmietanę. Zalej szpinak taką masą, dekorując jej wierzch resztą liści. Piecz 45 minut, aż wbity w nią patyczek będzie suchy. Quiche można jeść na gorąco lub zimno, a w lodówce może stać 3- 4 dni

Toffi o smaku oreo

Składniki:

400g białej czekolady posiekanej albo w groszkach

400g słodzonego mleka skondesowanego

14 ciasteczek oreo pokruszonych na małe kawałki

Przygotowanie:

Wyłóż formę (najlepiej o wymiarze 25cm x 25cm), wciskając ją mocno w rogi i ścianki blachy. Wsyp biała czekoladę do miski żaroodpornej i dolej mleko skondensowane. Podgrzewaj składniki przez pół minuty w mikrofalówce ustawionej na najwyższą moc. Po tym czasie wyjmij miskę, zamieszaj masę i podgrzewaj ją dalej seriami po 20 sekund, aż czekolada się rozpuści, a całość zrobi się gęsta i aksamitna.

Wsyp na dno formy połowę pokruszonych ciastek. Kiedy mleczno-czekoladowa masa lekko przestygnie, zalej nią równomiernie okruchy. Wierz udekoruj resztą połamanych oreo, wciskając je w nią palcami. Zanurz nóż we wrzątku i wygładź nim powierzchnię.

Formę do lodówki wstaw na 4 – 5 godzin, żeby toffi zastygło, a potem ostrym nożem pokrój je na jeden kęs.

Tartaletki ze szparagami

Składniki:

215g mrożonego ciasta francuskiego w arkuszu

100g szparagów

90g sera gruyere (ja dałam mocarele bo taki akurat miałam)

Przygotowanie:

Wyjmij ciasto ze zamrażalnika. Zanim osiągnie temperaturę pokojową zdążysz przygotować szparagi. Ja połamałam je na 3 części i podsmażyłam je mniej więcej 8 minut na patelni grillowanej z odrobiną przypraw i oliwy. Poznasz że , szparagi są gotowe, kiedy staną się soczyste, miękkie i lekko przypieczone. Szczypcami zdejmij szparagi z patelni. Nie wylewaj oliwy możesz nią posmarować tartaletki.

Kiedy ciasto się rozmrozi, rozwałkuj je na prostokąt o wymiarach mniej więcej 16 cm x 10 cm o grubości około pół centymetra. Ostrym nożem pokrój go na cztery części. Zdejmij je z papieru, na którym się rozmrażały – na pewno nasiąkł już wodą – i ułóż na blasze wyłożonej świeżym arkuszem papieru do pieczenia w odstępach kilku centymetrów.

Czubkiem noża ostrożnie narysuj na każdej tartaletce mniejszy prostokąt około 1,5cm od brzegów, nacinając ciasto, ale go nie krojąc. W ten sposób wyznaczysz miejsce na nadzienie – krawędzie wyrosną podczas pieczenia. Zanurz pędzel do ciasta w oliwie z patelni i posmaruj nimi prostokąty ciasta. Zetrzyj ser i posyp nim wnętrza tartaletek. Na serze ułóż szparagi.

Wstaw tartaletki do lodówki na 10 minut, żeby ciało stężało. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 195°C (175°C z termoobiegiem). Piecz tartaletki 35 minut, aż ciasto wyrośnie i się zezłoci. Zdejmij je z blachy po kolei  za pocomą łopatki. Świetnie się sprawdzą jako ciepła lub zimna przystawka z dodatkiem kilku listków sałaty.

Na sam koniec zaś mam dla Was foto książki Trzyskładnikowe wypieki, którą możecie zakupić między innymi w Empiku <tu klik>

 

Tagi: , , , , , , , , ,

Kategoria: , , ,

Autor: Świat Karinki

43 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *