W trosce o zdrowie dzieci

W trosce o zdrowie dzieci

październik 14, 2019 | Opublikowano przez 10 komentarzy

Dwa tygodnie temu mieliśmy przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych dla dzieci, organizowanych przez markę Lidl. Kiedy otrzymaliśmy zaproszenie na nie, wiedzieliśmy, że musimy się na nich zjawić, zwłaszcza że Noam uwielbia gotować. Cieszy mnie to bardzo, bo wiem, że daje mu to wiele radości, a jednocześnie dziwi bo jak wiecie, on jest strasznym niejadkiem.

Według badań Instytutu Żywności i Żywienia zwykle na dziecięcym talerzu znajduje za mało warzyw i owoców, które są podstawą zbilansowanej, zdrowej diety. Robiąc kolejny krok w walce o zdrowie Polaków, Lidl Polska we współpracy z Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej wydał kompendium wiedzy o żywieniu dzieci – „Supermocni kontra złodzieje zdrowia”. Pragnąc wspomóc rodziców w zaplanowaniu zdrowej diety dla całej rodziny, Lidl we współpracy z NCEŻ wydał nową książkę.

Jest to kompendium wiedzy, o tym co jeść, dlaczego i jak to robić. Książka ta składa się z dwóch części łączących naukę z zabawą.
W pierwszej – edukacyjnej, znajdziemy przejrzyste, czytelne porady, istotne dane, a także proste przepisy. Naprawdę są one banalne i w
ich przygotowanie możemy angażować dzieci. Kompendium zawiera także nową Piramidę Zdrowego Żywienia i Stylu Życia
Dzieci i Młodzieży, której podstawą – zaraz po aktywnościach sportowych i odpowiednim nawodnieniu – są właśnie owoce i warzywa.

Druga część, skierowana jest do najmłodszych, i składa się z 3 komiksów z prawdziwymi bohaterami i ich przygodami. Niestety z badań wynika, że aż ok. 90% dzieci żywi się nieprawidłowo, przyjmuje za dużo kalorii, spożywa zbyt wiele tłuszczu, cukru i soli oraz za mało witamin i wielu innych cennych składników odżywczych.

Każdy rodzic wie, że nawyki nabyte przez dzieci mają znaczenie w ich późniejszym życiu – Lidl pokazuje, że nie jest jeszcze za późno żeby je zmienić. W książce znajdziemy między innymi porady dla osób zmagającymi się z problem dziecka-niejadka (to dział idealny dla nas), ale także inspiracje do urozmaicania talerza oraz wiele cennych informacji i wskazówek. W pracach nad książką uczestniczył prof. dr hab.
n. med. Mirosław Jarosz, dyrektor Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej oraz ambasador Kuchni Lidla – Karol Okrasa.

Komiks „Supermocni kontra złodzieje zdrowia” jest dostępny w promocji  w sklepach Lidl w całej Polsce. Aby zdobyć jeden z egzemplarzy,
wystarczy zebrać pięć naklejek. Każda naklejka będzie przyznawana klientowi za zakupy o wartości minimum 60 zł. – w tym przynajmniej jeden owoc lub warzywo. Szczegóły promocji będą dostępne na stronie lidl.pl. Akcja promocyjna trwa od 30 września do 27 października br. lub do wyczerpania zapasów.

A teraz na sam koniec zostawię Wam tu jeden z 3 przepisów, który wykonaliśmy podczas tych warsztatów. Będzie to przepis na „Makaron
zielono mi”, wybrałam go nie bez powodu, otóż Noam chętnie zjada makarony + uwielbia kolor zielony, więc to danie było strzałem w dziesiątkę.

Składniki:

1 ½ łyżeczka oleju rzepakowego – do smażenia
1 mała cukinia
1 szklanka świeżego zielonego groszku lub mrożonego
3-4 łyżki orzechów nerkowca
sól i pieprz
200 g makaronu pełnoziarnistego
½ brokułu
1⁄3 szklanki oliwy z oliwek
1⁄3 szklanki startego parmezanu lub sera pecorino

Przygotowanie:

Jeśli używać będzie my groszku mrożonego, to rozmrażamy go. Świeży zaś groszek wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy około 3 minut.
Pamiętajcie by woda była lekko osolona, następnie studzimy groszek i miksujemy go z orzechami i serem, stopniowo dodając oliwę. Tak powstałe pesto doprawiamy, już tylko solą i pieprzem do smaku.

Następnie gotujemy makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy zaledwie 4 minuty, w osolonej wodzie. Kiedy brokuł mamy gotowy, możemy się zabrać za cukinie, którą kroimy w cienkie plasterki i smażymy na oleju rzepakowym. Kiedy cukinie podsmażymy na rumiano, dodajemy do niej brokuł i mieszamy. Po chwili przykrywamy patelnię i odstawiamy na bok.

Wracamy do makaronu, który odcedzamy, ale na wszelki wypadek zachowujemy ½ szklanki wody po gotowaniu. Odcedzony makaron przekładamy z powrotem do garnka, i mieszamy  z pesto, które przygotowaliśmy na samym początku z zielonego groszku. Pesto dodajemy do makaronu trzymając garnek na małym ogniu. Jeśli stwierdzicie, że pesto jest zbyt gęste, to własnie w tym momencie, możecie wykorzystać odlaną wcześniej wodę z makaronu. Wodę dodajemy małymi porcjami, aby uzyskać pożądaną przez nas konsystencję. Na koniec dokładamy już tylko brokuł z cukinią, i krótko mieszamy.

 

 

Tagi: , , , , ,

Kategoria: ,

Autor: Świat Karinki

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *