Wiosenny smak, prosta surówka, której musisz spróbować.
sierpień 16, 2019 | 19 komentarzy
Jakoś ostatnio stało się zwyczajem, że w piątek wpada na blog, nowy przepis. Dziś również tak będzie, a będzie to surówka, bardzo prosta, bardzo szybka i bardzo lubiana w naszym domu.
Składniki:
4 ogórki
pęczek rzodkiewki
pęczek koperku
Sos:
śmietana 30% – 200ml
łyżka octu winnego jabłkowego,
łyżeczka cukru,
sól/pieprz
Przygotowanie:
Rzodkiewkę i ogórek kroimy w półplasterki, koperek siekamy drobno i wrzucamy do miski. Potem zostaje już tylko zrobić sos, ja z reguły odlewam potrzebną ilość śmietany do szklanki dodaje do niej resztę składników, mieszam i przelewam do salaterki by połączyło się z warzywami.
Ale również genialnie smakuje te połączenie warzyw z majonezem cremajo curry.
Tagi: blog kulinarny, blog parentingowy, przepis na salatke, pyszna salatka, salatka na obiad, szybka salatka
Kategoria: Kolacja, Obiad, Przepisy
Autor: Świat Karinki
19 komentarzy
Mniam, bardzo apetycznie prezentuje się ta sałatka. Taka prosta, że z chęcią wypróbuję i zrobię ją przy najbliższej okazji.
Serdeczności.
Super
ale pysznie to wyglada ?
A jak pysznie smakuje
Często ja robię właśnie wiosną i latem tyle że z jogurtem i bez octu jabłkowego. Smakuje świetnie do obiadu, ale i jako oddzielne danie. ☺️ Ja czasami zajadam tylko z ciemnym chlebem. ☺️
Mogła bym jeść ja samą
Uwielbiam takie suróweczki! Ale moje „zboczenie zawodowe” zawsze podpowiada mi podmiany niektórych składników – w tym przypadku zamiast śmietany używam jogurtu 🙂
Pewnie ze można zamienić na jogurt
uwielbiam zapach koperku! mniam!
Ja też
Oj tak, tak! Zdecydowanie moje smaki!!!
Super
Super zdjęcia, sałatka wygląda bardzo apetycznie 🙂
Dzięki
Sałatka idealna na lato 🙂 Do grilla, jak i do codziennych dań 🙂
Dokładnie tak z nią jest
Sałatka wygląda super, tym bardziej, że lubię połączenie ogórka i rzodkiewki, a koperek jeszcze tylko doda świeżości! Zastanawiam się tylko co ze śmietaną i cukrem, bo ja śmietany właściwie nie używam, więc po prostu bym jakimś jogurtem spróbowała zastąpić, ale na cukier pomysłu nie mam, a białego cukru unikam jak tylko mogę… No chyba, że od wielkiego dzwonu bym tę suróweczkę robiła, ale będzie trochę żal… 😉
Możesz spróbować bez cukru a śmietanę śmiało zamienić na jogurt
Uwielbiam tylko dodaje jogurt i nieco majonezu