
Zupa krem z czerwonej soczewicy z dodatkiem curry
listopad 11, 2019 | 10 komentarzy
Nie należę do wielkich fanek zup, ale wyjątkiem są dla mnie zupy krem. To je lubię najbardziej i staram się robić jak najczęściej, ostatnie dni sprzyjały przyrządzaniu zup z dyń, ale ja w tym wpisie nie podam Wam na takową przepisu nie podam. Dziś zobaczycie tu przepis na przepyszną zupę z soczewicy czerwonej, której przygotowanie jest bardzo szybkie.
Składniki:
- 1500 ml bulionu warzywnego
- 1 puszka mleka kokosowego (400ml)
- 1 cebula
- 300 g czerwonej soczewicy
- 600 g ziemniaków
- 2-3 marchewki
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- sól do smaku
- jeśli wolicie by zupa była słodsza możecie dodać 1 puszkę kukurydzy
Przygotowanie:
Aby przygotować zupę należy obrać warzywa a następnie pokrojone dodać do garnka wraz z soczewicą, bulionem warzywnym i mlekiem kokosowym. Całość gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie, potem zostaje już tylko zmiksować całość na jednolitą masę, i doprawić do smaku.
Autor: Świat Karinki
10 komentarzy
Chętnie wypróbuję bo już nie mam pomysłów na zupy!!!
U mnie też ciągle te same się przewijają 🙂
Dobry przepis, żona ostatnio kupiła soczewicę i nie wiedzieliśmy co z niej zrobić, a nie samym rosołem się żyje 🙂
Przyznam że nie przypominam sobie bym jadła soczewicę, nie wiem jak smakuje. Podobają mi sie Twoje zdjęcia do tego posta.
Idealnie trafiony dla mnie przepis! Dzisiaj zrobiłam dupę dyniową, która pewnie starczy na dwa dni, potem brokułowa, a potem dokładnie ta – z Twojego przepisu. Dziękuję! 🙂
lubię zupę krem, ale takiej nie jadłam
Zupę z soczewicy robiłam już parę razy, ale muszę koniecznie spróbować w połączeniu z mleczkiem kokosowym !
Wygląda pysznie i pewnie tak samo dobrze smakuje!
Coś w sam raz dla mnie. Szczególnie jesieniom kocham wszelkiego rodzaju kremy.
Chętnie kiedyś skorzystam z przepisu 🙂