
Zupa Pho po mojemu
luty 5, 2021 | 5 komentarzy
Dziś chciałam się z Wam podzielić przepisem na wietnamską zupę Pho z makaronem ryżowym. Ale nie będzie to taki typowy przepis jak znajdziecie w sieci, bo wiadomo drobne zmiany musiały tu zajść. Jedliście już kiedyś taką zupę?
Składniki:
400 gr. szpondru z wołowiny
300 gr. goloneczki z indyka
4 średnie marchewki
ćwiartka pora
2 pietruszki
Kostka wołowa rosołowa
4 ząbki czosnku
2 dymki cebuli
3 zupki pho (mogą być z biedronki)
Imbir kawałeczek
Limonka
Makaron z zupek pho
Szczypior i natka pietruszki do dekoracji
Przyprawy:
sos sojowy, ocet ryżowy, teriyaki, sól i pieprz cytrynowy, papryka ostra, kminek, odrobina suszonej mięty
Przygotowanie:
Wołowinę kroimy na cienkie paski mieszamy z octem ryżowym, sosem sojowym oraz teriyaką. Smażymy na oliwie, wrzucamy do wywaru z golonka. Marchew kroimy w talarki, tak jak również por i pietruszkę, które wrzucamy do wywaru. Cebule podsmażany wrzucamy, do naszej zupy dajemy przyprawy z zupek pho.
Następnie dodajemy resztę przypraw. Gotujemy do miękkości mięsa wołowego około 1 h. Teraz zostało nam tylko przygotować makaron z zupek pho, który wystarczy zalać wodą, i odstawić na 4 minuty.
Do miseczki wkładamy makaron, wlewamy zupę. Posypujemy szczypiorem i natką oraz wciskamy kilka kropli lionki.
Kategoria: Kolacja, Obiad, Przepisy
Autor: Świat Karinki
5 komentarzy
Aż wstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy nie robiłam zupy PHO :O chyba czas to zmienić, bo wygląda wyśmienicie 🙂
Rozgrzałabym się taką propozycją smakową, zupa z pewnością zdobędzie moje uznanie, przepis podchwytuję. 🙂
Nigdy nie robiłam samodzielnie takiej zupy, może spróbuje ….
Ładne zdjęcia!
Pyszności! Z przyjemnością wypróbuję Twój przepis:)