Zupa Pho po mojemu

Zupa Pho po mojemu

luty 5, 2021 | Opublikowano przez 5 komentarzy

 

Dziś chciałam się z Wam podzielić przepisem na wietnamską zupę Pho z makaronem ryżowym. Ale nie będzie to taki typowy przepis jak znajdziecie w sieci, bo wiadomo drobne zmiany musiały tu zajść. Jedliście już kiedyś taką zupę?

 

Składniki:

400 gr. szpondru z wołowiny
300 gr. goloneczki z indyka
4 średnie marchewki
ćwiartka pora
2 pietruszki
Kostka wołowa rosołowa
4 ząbki czosnku
2 dymki cebuli
3 zupki pho (mogą być z biedronki)
Imbir kawałeczek
Limonka
Makaron z zupek pho
Szczypior i natka pietruszki do dekoracji

Przyprawy:

sos sojowy, ocet ryżowy, teriyaki, sól i pieprz cytrynowy, papryka ostra, kminek, odrobina suszonej mięty

Przygotowanie:

Wołowinę kroimy na cienkie paski mieszamy z octem ryżowym, sosem sojowym oraz teriyaką. Smażymy na oliwie, wrzucamy do wywaru z golonka. Marchew kroimy w talarki, tak jak również por i pietruszkę, które wrzucamy do wywaru. Cebule podsmażany wrzucamy, do naszej zupy dajemy przyprawy z zupek pho.

Następnie dodajemy resztę przypraw. Gotujemy do miękkości mięsa wołowego około 1 h. Teraz zostało nam tylko przygotować makaron z zupek pho, który wystarczy zalać wodą, i odstawić na 4 minuty.
Do miseczki wkładamy makaron, wlewamy zupę. Posypujemy szczypiorem i natką oraz wciskamy kilka kropli lionki.

 

 

Tagi: , , , , , , , ,

Kategoria: , ,

Autor: Świat Karinki

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *