Trzy sałatki, których na pewno nie zna Twoja teściowa.

Trzy sałatki, których na pewno nie zna Twoja teściowa.

Marzec 21, 2018 | Opublikowano przez 72 komentarze

Dziś przygotowałam dla Was trzy przepisy na sałatki, których na pewno nie znają wasze teściowe. Dlaczego nie znają? Bo nie są to standardowe przepisy z jakich korzysta się od lat. Tak więc zapraszam Was do ich wypróbowania.

 

Sałatka pomidorowo – chlebowa ten przepis pochodzi z książki ” La Veganista – apetyt na wegańskie potrawy” wydawnictwa Esteri <tu w promocyjnej cenie>

Składniki:

300 g pomidorków koktajlowych,

1/2 pora,

1 ząbek czosnku,

150 g chleba pszenno – żytniego,

6 łyżek oliwy z oliwek,

5 gałązek bazylii,

Dressing;

1 łyżka oliwy z oliwek,

1 łyżka octu winnego z białego winna,

szczypta cukru,

sól/świeżo mielony czarny pieprz,

Przygotowanie:

  1. Pomidorki opłucz, przekrój na pół i usuń szypułki. Por oczyść, przekrój wzdłuż, dokładnie opłucz i pokrój w cienkie paski. W salaterce wymieszaj pomidorki i kawałki pora. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  2. Przygotuj dressing. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj do sałatki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotową sałatkę wstaw na około 20 minut do lodówki.
  3. Tymczasem pokrój chleb wraz ze skórą w około dwu centymetrową kostkę. Na patelni rozgrzej olej z oliwek i podsmaż kawałki chleba na średnim ogniu na złocisty kolor (około 5 minut). Kawałki chleba wyłóż na papier kuchenny i pozostaw na kilka minut do ostygnięcia.
  4. Przed podaniem opłucz bazylię, osusz ją, oberwij listki i drobno posiekaj. Do sałatki dodaj kawałki chleba, posiekaną bazylię i całość delikatnie wymieszaj.

 

Sałatka makaronowa na letnią porę ten przepis pochodzi z książki pt. ” Dieta odkwaszająca organizm”  wydawnictwa Eesterii < tu w promocyjnej cenie>

Składniki:

200 g makaronu (kolanka) – jak widzicie u nas jest inny, bo akurat kolanek nie było w sklepie

sól

1 czerwona papryka,

1 jabłko,

1 ogórek sałatkowy,

150g suszonych fig,

220 g kukurydzy konserwowej,

1 pęczek szczypiorku,

Dressing:

2-4 łyżki chudego jogurtu (o zawartości tłuszczu 1,8%)

100-150 ml soku pomarańcowego,

1-2 łyżki octu balsamicznego białego,

sól/pieprz

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy i zostawiamy na sicie do odcieknięcia. Tymczasem przygotowujemy dressing. Mieszamy 2 łyżki jogurtu, 100ml soku pomarańczowego i 1 łyżkę octu. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  2. Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy pestki i białe błony. Myjemy ją i kroimy w cienkie paseczki. Jabłko myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Kawałki jabłek kroimy w kostkę. Figi kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzamy na sicie i pozostawiamy do odcieknięcia. Szczypiorek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy.
  3. Makaron, kawałki papryki, pokrojone jabłko, ogórek, figi i kukurydzę mieszamy z dressingiem. Przed podaniem odstawiamy sałatkę na co najmniej 20 minut, by smaki się połączyły. Pod koniec doprawiamy ją do smaku, i w razie potrzeby dodajemy jeszcze jedną łyżkę octu, 3 łyżki soku pomarańczowego i 2 łyżki jogurtu.

 

Sałatka drobiowo – ryżowa ten przepis pochodzi z książki „Glutenfree gotowanie i pieczenie” wydawnictwa Esteri <tu w promocyjnej cenie>

Składniki:

200 g filetu z piersi kurczaka lub indyka,

3 łyżeczki oleju,

2 jabłka,

200 g ogórków sałatkowych,

100 g selera,

6 – 9 łyżek bezglutenowego bulionu warzywnego,

1 łyżeczka soku z cytryny,

sól/pieprz,

150 g ugotowanego ryżu,

2 łyżki posiekanych mrożonych ziół (np. pietruszki, kopru lub 8 ziół),

Przygotowanie:

  1. Mięso drobiowe opłukać zimną wodą, osuszyć ręcznikiem kuchennym i pokroić w cienkie paski. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju i mieszając smażyć mięso na średnio silnym ogniu przez 5 minut. Mięso zdjąć z patelni i wystudzić.
  2. Jabłko umyć, pokroić na cztery, usunąć gniazdo nasienne. Ogórki umyć i oczyścić. Seler obrać i oczyścić. Wszystkie trzy składniki zetrzeć na grube wiórki.
  3. W salaterce wymieszać bulion warzywny z resztą oleju i sokiem z cytryny, marynatę doprawić solą i pieprzem.
  4. Paski mięsa, ryż, zioła oraz wiórki z jabłka, ogórka i selera przełożyć do marynaty w salaterce. Wszystko dobrze wymieszać i przed podaniem odstawić na 30 minut.

Tagi: , , , , , , , , , , ,

Kategoria: ,

Autor: Świat Karinki

72 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *