Chłodnik truskawkowo-arbuzowy z ziołami i fetą. Pokocha go nawet dziecko
czerwiec 27, 2020 | 12 komentarzy
Ostatnie dni to prawdziwa mieszanka, raz upał, raz zimno. Ale kiedy upał doskwiera, ciepły obiad jest ostatnią rzeczą, na jaką mamy ochotę. Dlatego mam dla Was super przepis na chłodnik truskawkowo-arbuzowy z dodatkiem, ziół i fety. Nawet dzieci polubią jego smak, a co najważniejsze to super szybko się przygotowuje.
Składniki:
- 600 g miąższu arbuzowego
- 200 g truskawek
- 200 g sera feta
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
Przygotowanie:
Do blendera wkładamy truskawki, arbuza, 1 łyżkę posiekanej wcześniej bazylii i mięty (2 zostawiamy do dekoracji). Dodajemy także sok z cytryny i miksujemy. Dobre zioła są dla mnie podstawą w kuchni, i zawsze znajdą się w mojej kuchni, a najbardziej lubię te od baziółka <tu klik>. Baziółka to polska marka ze szwedzkim doświadczeniem, która zajmuje się hydroponiczną uprawą świeżych ziół. Taka uprawa to oszczędność wody, brak jakichkolwiek pestycydów oraz wyłącznie biologiczna ochrona roślin. Dlatego zioła trafiające do domów są zdrowe i wolne od chemicznych dodatków. Ich opakowania zaopatrzone są w kody kolorystyczne tzn., że każde zioło ma przypisany do siebie kolor, co znacznie ułatwia poszukiwania konkretnych ziół w sklepie.
Ale wróćmy do przepisu, bo odbiegłam od tematu. Zmiksowane składniki wstawiamy do lodówki, a przed podaniem posypujemy go pokruszonym serem feta. Jeśli czekanie, aż Wasz chłodnik się schłodzi w lodówce to dla Was za długo, to zawsze możecie wrzucić do środka kostkę lodu i nie czekać z jedzeniem.
Zioła dają nam wiele możliwości wykorzystania, ja osobiście używam ich jako dodatek do robienia wody smakowej, której w trakcie upałów nigdy za wiele.
Składniki:
- 1 litr wody
- 1 limonka
- 3 pomarańcze
- 1 gałązka świeżej mięty
Przygotowanie:
Limonkę i pomarańczę szorujemy i sparzamy wrzątkiem, następnie kroimy w plastry lub w półksiężyce. Wszystkie składniki dodajemy do wody, i wstawiamy do lodówki aby się schłodziła. Jeśli nie macie takiej możliwości jak ja, warto mieć zapas kostek lodu w zamrażalce.
Tagi: baziolka, chlodnik truskawkowo arbuzowy, chłodnik, co jesc w upal, latwy przepis, przepis, przepis dla dzieci, przepis na upal, szybki przepis, ziolaKategoria: Kolacja, Obiad, Przepisy
Autor: Świat Karinki
12 komentarzy
Przyznam się, że nigdy nie jadłam takiej zupy. Jednak lubię wszystkie jej składniki, więc powinna mi zasmakować. Chętnie bym spróbowała.
Aż czuję zapach tego chłodnika. Czegoś takiego jeszcze nie jadłam.
Chłodnika z owoców nie próbowałam. Ale takie połączenie to może być petarda
I ja też dołączam do grona – takiego owocowego chłodnika nie próbowałam 😉
Jakoś sama osobiście za chłodnikami nie przepadam…
Znakomity! Wiesz, że uwielbiam takie oryginalne i zdrowe pomysły? 🙂 Dzięki!
Nie przepadam za tego typu połączenia mi (słone i słodkie), choć ten chodnik mnie zaintrygowal. ?
Uwielbiamy takie smaki 🙂
Z przyjemnością wypróbuje ten przepis. Uxielbiam truskawki.
Ten przepis spowodował ogromny szok u mnie…arbus, truskawka i feta? hmm…z przyjemnością bym spróbowała…
My również nie jedliśmy takiej zupy. Nawet nie wiedziałam, że arbuza można tak połączyć.
Jadłam kiedyś sałatkę z arbuzem i fetą, więc domyślam się, że ten chłodnik musi być jeszcze lepszy!