Czym jest slow cooking? Przepis na genialne curry!

Czym jest slow cooking? Przepis na genialne curry!

listopad 12, 2018 | Opublikowano przez 43 komentarze

Jak już widzicie po samym tytule, znajdziecie tu również przepis na genialne curry. Ale nie będzie o nim tak od razu, bo najpierw warto zwrócić uwagę na to czym jest slow cooking i w czym tak naprawdę przygotowaliśmy te świetne curry.

Jak pisze sam producent ” stylowy wolnowar, łamie rutynę w gotowaniu umożliwiając przygotowanie smacznych, wartościowych posiłków niemal bez wysiłku.  Naczynie jest odpowiednie do wszystkich rodzajów kuchenek, również indukcyjnych (to jest dla nas mega +). Wyjmowane naczynie pokryte jest powłoką DuraCeramic. Ta specjalna naturalna powłoka ceramiczna przekazuje ciepło szybciej i wydajniej niż zwykłe powłoki zapobiegające przywieraniu, dzięki czemu pyszne domowe dania można przygotować szybciej. Naczynie jest termoodporne – po wyjęciu z lodówki/zamrażarki można je od razu postawić na kuchence, by podgrzać potrawę.
Wbudowany timer po ustalonym czasie przełącza urządzenie w tryb podtrzymywania temperatury, aby zachować Twoje danie gorące i gotowe do spożycia. Pojemność naczynia 6 l, jest idealna dla 7 osób.”

A tak naszymi słowami to jest to taki elektryczny garnek, przeznaczony do długiego dotowania potraw w temperaturze poniżej 100°C. Gotując w nim nie zobaczycie blugoczącej potrawy, czy też buchającej spod pokrywki pary, kiedy to postanowicie do niej zajrzeć.

Samo urządzenie  jest bardzo proste w obsłudze, choć na początku można by myśleć, że tak nie jest. Składa się ono z trzech elementów:

Na podstawie grzewczej znajdują się dwa pokrętła i elektroniczny wyświetlacz. Pokrętłem po lewej stronie ustawimy temperaturę podgrzewania. Dostępne są trzy ustawienia:

Zaś pokrętłem po prawej stronie ustawimy już tylko czas – od 30 minut do 20 godzin maksymalnie. Po skończonym czasie gotowania, zaświeci się nam na niebiesko lampka pośrodku, informując nas w ten sposób, że  urządzenie przechodzi w tryb podgrzewania.  Na pewno zwróciliście uwagę na maksymalny czas przygotowania potrawy, i pomyśleliście „matko, jaki będzie później rachunek za prąd?” Otóż wolnowary Crock-Pot są energooszczędne, zużywają od 75 do 150 watów energii elektrycznej na poziomie grzania LOW i pomiędzy 150 i 210 watów na poziomie HIGH. Całodzienne gotowanie to grosze, czyli nie ma się co martwić o duży rachunek.

Na sam koniec mamy dla Was przepis na genialne curry, które przygotowujemy w tym że Wolnowarze, o którym pisaliśmy wyżej. Bardzo dużo naprawdę fajnych przepisów znajdziecie również na stronie www.crockpot.pl jak i przepis dzięki, któremu po paru naszych modyfikacjach powstało to curry <tu klik>

Składniki: 
dwa płaty piersi kurczaka może być również inne mięso np indyk
Brokuł, 200 g
Ziemniaki młode, 5 szt.
Cukinia, 100 g
Groszek mrożony lub świeży, 50 g
Szpinak, 4 garście
Mleko kokosowe, 1 puszka
Bulion warzywny, 400 ml
Czosnek, 2 ząbki
Sos sojowy, 1 łyżka
Kurkuma, 1 łyżka
Kmin rzymski, 1 łyżeczka
Olej, 2 łyżki
Przygotowanie:
Na początek przygotowujemy warzywa, czyli obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę. Brokuł płuczemy i dzielimy na małe różyczki, cukinię kroimy na półplasterki (my nie obieramy jej ze skórki). Na patelni rozgrzej olej, wrzuć na niego kurkumę, kmin rzymski, przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmaż 5 minut aby przyprawy uwolniły smak, wlej mleko kokosowe i sos sojowy, całość następnie zagotuj. Sos przelej do naczynia wolnowaru Crock-Pot, dodaj warzywa i pokrojoną w kostkę pierś kurczka/indyka,następnie wlej bulion. Gotuj na programie high przez 2 godziny. Na 15 minut przed końcem gotowania dodaj szpinak i groszek (może być mrożony). Curry podawaj z siekaną kolendrą.
Wpis powstał przy współpracy z www.crockpot.pl 
Tagi: , , , , , , ,

Kategoria: ,

Autor: Świat Karinki

43 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *