Czym jest slow cooking? Przepis na genialne curry!
listopad 12, 2018 | 43 komentarzeJak już widzicie po samym tytule, znajdziecie tu również przepis na genialne curry. Ale nie będzie o nim tak od razu, bo najpierw warto zwrócić uwagę na to czym jest slow cooking i w czym tak naprawdę przygotowaliśmy te świetne curry.
Jak pisze sam producent ” stylowy wolnowar, łamie rutynę w gotowaniu umożliwiając przygotowanie smacznych, wartościowych posiłków niemal bez wysiłku. Naczynie jest odpowiednie do wszystkich rodzajów kuchenek, również indukcyjnych (to jest dla nas mega +). Wyjmowane naczynie pokryte jest powłoką DuraCeramic. Ta specjalna naturalna powłoka ceramiczna przekazuje ciepło szybciej i wydajniej niż zwykłe powłoki zapobiegające przywieraniu, dzięki czemu pyszne domowe dania można przygotować szybciej. Naczynie jest termoodporne – po wyjęciu z lodówki/zamrażarki można je od razu postawić na kuchence, by podgrzać potrawę.
Wbudowany timer po ustalonym czasie przełącza urządzenie w tryb podtrzymywania temperatury, aby zachować Twoje danie gorące i gotowe do spożycia. Pojemność naczynia 6 l, jest idealna dla 7 osób.”
A tak naszymi słowami to jest to taki elektryczny garnek, przeznaczony do długiego dotowania potraw w temperaturze poniżej 100°C. Gotując w nim nie zobaczycie blugoczącej potrawy, czy też buchającej spod pokrywki pary, kiedy to postanowicie do niej zajrzeć.
- Szklanej pokrywki, którą możemy myć w zmywarce, ale także używać w piekarniku, czy też przechowywać w lodówce.
- Podstawy grzewczej z przewodem zasilającym
- I najistotniejszego naczynia, które przystosowane jest do gotowania na kuchence grzewczej/indukcyjnej, w piekarniku i przechowywania w lodówce.
Na podstawie grzewczej znajdują się dwa pokrętła i elektroniczny wyświetlacz. Pokrętłem po lewej stronie ustawimy temperaturę podgrzewania. Dostępne są trzy ustawienia:
- LOW
- HIGH
- oraz podtrzymanie temperatury gotowego już dania (super sprawa, kiedy wiemy że wychodzimy i wrócimy za 2 godziny w dalszym ciągu czeka na nas ciepły posiłek).
Zaś pokrętłem po prawej stronie ustawimy już tylko czas – od 30 minut do 20 godzin maksymalnie. Po skończonym czasie gotowania, zaświeci się nam na niebiesko lampka pośrodku, informując nas w ten sposób, że urządzenie przechodzi w tryb podgrzewania. Na pewno zwróciliście uwagę na maksymalny czas przygotowania potrawy, i pomyśleliście „matko, jaki będzie później rachunek za prąd?” Otóż wolnowary Crock-Pot są energooszczędne, zużywają od 75 do 150 watów energii elektrycznej na poziomie grzania LOW i pomiędzy 150 i 210 watów na poziomie HIGH. Całodzienne gotowanie to grosze, czyli nie ma się co martwić o duży rachunek.
Na sam koniec mamy dla Was przepis na genialne curry, które przygotowujemy w tym że Wolnowarze, o którym pisaliśmy wyżej. Bardzo dużo naprawdę fajnych przepisów znajdziecie również na stronie www.crockpot.pl jak i przepis dzięki, któremu po paru naszych modyfikacjach powstało to curry <tu klik>
Ziemniaki młode, 5 szt.
Cukinia, 100 g
Groszek mrożony lub świeży, 50 g
Szpinak, 4 garście
Mleko kokosowe, 1 puszka
Bulion warzywny, 400 ml
Czosnek, 2 ząbki
Sos sojowy, 1 łyżka
Kurkuma, 1 łyżka
Kmin rzymski, 1 łyżeczka
Olej, 2 łyżki
Autor: Świat Karinki
43 komentarze
Słyszałam, że wolne gotowanie sprawia, że potrawy zachowują więcej cennych składników a nawet bardziej nasycony smak.
To też prawda, są też dużo bardziej soczyste w smaku
Zaciekawiłaś mnie 😉
Cieszę się
Gotowanie w ten sposób rzeczywiście uwalnia pełnię smaku dania. A curry wygląda świetnie i z pewnością tak smakuje
Było mega pyszne
Nigdy mie miałam doczynienia z wolnowarem ale bardzo zaciekawiło mnie to urządzenie. Myśle, że to dobra inwestycja w zdrowie 🙂
Też tak właśnie nyslimy
Aż mi się jeść zachciało:)
To chyba dobrze
Wygląda obłędnie. Musi smakować tak samo!
Smakowało wyśmienicie
Dzięki za przepis, z pewnością wypróbujemy. Curry lubimy, ale w takiej wersji jeszcze nie przygotowywałam. Samo urządzenie wygląda ciekawie, niestety my już nie mamy miejsca na nic w kuchni 🙁
Taki urok małej kuchni
nie wiedziałam o istnieniu takiego wolonwaru. ciekawy sprzęt.potrawa mniam:0 ślinka cieknie:)
Są są takie urządzenia
Nie znałam takiego urządzenia, nigdy o nim nie słyszała. Fajna i praktyczna rzecz 😉 Może kiedyś sprawie sobie taką 😉 Przepis też super, tylko ja nie lubie połączenia mleka kokosowego z warzywami.
Polecamy warto je sobie sprawić
Słyszałam sporo o tego typu urządzaniach, jednak sama wolę szybkie dania 🙂
Wiesz tu możesz sobie je robić w nocy kiedy śpisz, i nie musisz się martwić o to że coś wykipi. Ba później rano wstejsz a ono dalej ciepłe bo trzyma temperature
Jezeli mam czas to robie zupy, kt sie dlugo gotuja… Jezeli czasu brak to niestety nie ;/
Tak też mozna
Stary od tygodnia jeczy ze chce curry 😉
To mu zrób koniecznie nasze
Fajny sprzet, tylko gdzie to trzymac 😉
Najlepiej na blacie by z niego korzystać
W jaki prosty sposób możemy mieć zdrowy i pyszny obiad 🙂
Dokładnie tak
Mniam , akurat tak dużo zieleniny to ja luvię 🙂
Lubię takie duże naczynia, wygodnie w nich sie przygotowuje posiłki…
Też zwracam uwagę na wielkość naczynia
Aż zgłodniałam.
Bardzo przydatne urządzenie.
Bardzo bardzo
Uwielbiam curry. Lubię taką kuchnię.
My również
Ale super pomysł na danie 🙂 Pożyczam przepis i robię na weekend 🙂
Daj znać czy smakowało
Kiedyś curry bardzo lubiłam. Do czasu, aż dziesięć lat temu strułam się własnoręcznie przygotowanym daniem z curry – od tamtego czasu nie jestem w stanie znieść tego smaku ani zapachu. Takie sobie kuku zrobiłam 🙂
Współczuję
O matko! Jakie to musi być pyszne!
Było i to bardzo
Curry u nas bywa dość często 🙂
Super
To curry wygląda naprawdę zachęcająco. Z chęcią bym je spróbowała.