
Ekspresowe pączki w 30 minut
luty 11, 2021 | 7 komentarzy
To dziś właśnie dziś jest ten na który czekam tak bardzo co roku, bo w końcu jest Tłusty Czwartek, w końcu bez wyrzutów sumienia zjem dużą ilość pączków. I dlatego też mam dla Was nowy przepis, na pączki w 30 minut. Wiadomo, że musi być szybko, bo ja nie lubię spędzać za dużo czasu w kuchni.
A Wy będziecie dziś piec pączki, a może wolicie faworki?
Składniki:
- 300g serka homogenizowanego
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki pszennej
Przygotowanie:
Jajka z cukrem waniliowym ubijamy mikserem, następnie dodajemy serek homogenizowany i dalej miksujemy. Później stopniowo dosypujemy mąkę, którą wcześniej wymieszaliśmy z proszkiem do pieczenia. Powstała masa będzie gęsta.
W garnku rozgrzewamy olej ( nie może być go za mało ok. 4–6 cm). Pamiętajcie, że tłłuszcz nie może być zbyt zimny, bo pączki go wchłoną, i będzie po wszystkim. Ciasto nakładamy za pomocą łyżeczki,(możemy ją wcześniej zmoczyć w rozgrzanym oleju), a drugą łyżeczką zrzucamy na gorący olej. Smażymy z obu stron przez około 8 do 10 minut.
Gotowe pączki wyjmujemy na papierowy ręcznik, i posypujemy cukrem pudrem. Została kwestia nadzienia, ja osobiście do małych pączków nie dodaje uważam, że sam cukier puder już wystarczy, ale jeśli wy macie ochotę to oczywiście możecie je jeszcze nadziać marmoladą.

Kategoria: Kolacja, Obiad, Przepisy, Śniadanie
Autor: Świat Karinki
7 komentarzy
Podrzucę przepis mamie może wykorzysta. Przyznam, że bardzo lubię pączki. Często w ciągu roku je jadam.
Ja pączków nie jadam nawet w tłusty czwartek,ale przyznaję,że prezentują się bardzo ładnie i apetycznie.
Bardzo fajne zdjęcia! Co do pączków widzę że mają sporo lukru a taje lubię bardzo <3
Świetny pomysł, a pewno wypróbuję.
Nie przepadam za pączkami i nawet w Tłusty Czwartek jem je bardzo rzadko. Częściej robię faworki. Natomiast Twoje prezentują się naprawdę apetycznie, szczególnie ten lukier. 🙂
Jeszcze nigdy nie robiłam sama pączków. Muszę to zmienić przy najbliższej okazji.
Zrobiłam,pycha i bardzo szybko.Pierwsze pączki mam już za sobą