Fasola w sosie pomidorowym
marzec 13, 2018 | 42 komentarzeDziś chciałam Wam pokazać przepis z książki „Glutenfree gotowanie i pieczenie” Wydawnictwa Esterii. Od jakiegoś czasu próbujemy żyć bez glutenu, ta książka bardzo ułatwiła mi gotowanie, a przepis poniżej bardzo nam posmakował.
Składniki:
400 g suszonej grubej białej fasoli
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 łodyga selera naciowego
250 g pomidorów
1/2 pęczka mieszanych ziół (np. tymianek, szałwia, mięta,koperek)
2 łyżki oliwy z oliwek
800 g krojonych pomidorów z puszki
100 ml bezglutenowego bulionu warzywnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
Przygotowanie:
- Fasolę moczyć przez 24h w odpowiedniej ilości zimnej wody. Po tym czasie odsączyć, przełożyć do garnka i zalać świeżą wodą. Zagotować i ugotować prawie na miękko pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Fasolę odsączyć na sitku.
- Obrać czosnek i cebulę. Seler naciowy oczyścić i umyć. Wszystkie trzy składniki pokroić w drobną kostkę. Pomidory naciąć na krzyż, zalać w miseczce wrzątkiem, odstawić na 1 minutę. Później wyjąć z wody, przelać zimną wodą, obrać ze skóry, usunąć miejsce po gałązce i pokroić w plastry. Zioła opłukać zimną wodą, otrząsnąć, oskubać listki, drobno posiekać.
- Piekarnik rozgrzać do 180°C. W garnku rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, poddusić na nim cebulę, czosnek i seler naciowy. Dodać pomidory w kawałkach i wszystko dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Dolać bulionu warzywnego, dołożyć koncentrat pomidorowy, zioła i fasolę. Zawartość garnka zagotować i poddusić jeszcze 10 minut.
- Warzywa z fasolą doprawić solą i pieprzem i przełożyć do płaskiej formy do zapiekania Na wierzchu ułożyć plastry pomidora, polać oliwą z oliwek i piec w piekarniku (na środkowym poziomie), przez 30 minut.
Później już tylko można się nią zajadać. Przy okazji chciała Wam jeszcze napisać co jeszcze podoba mi się w książkach kucharskich z tej serii, po pierwsze w większości przepisów składniki nie są wymyślne i łatwo je skompletować w pobliskim sklepie. Po drugie to, że przy każdym przepisie znajdziecie informacje o wartości odżywczej porcji.
Tagi: dieta bezglutenowa, fasola w sosie pomidorowym, glutenfree, glutenfree gotowanie i pieczenie, latwy przepis, przepis, smaczny obiad, wydawnictwo esteri
Autor: Świat Karinki
42 komentarze
Uwielbiam takie dania. 🙂
Apetyczne zdjęcia.
Ja też bardzo takie lubię.
W takiej formie fasoli jeszcze nie jadłam, ale chętnie spróbuję.
Czekam więc na info jak smakowało
Fasola jest przepyszna, a zdjęcia wyglądają cudownie 🙂 Aż sama mam ochotę odtworzyć, chociaż jestem noga w kuchni 😀
to jest bardzo proste do przygotowania bo ja też mistrzem nie jestem
Osobiście za fasolą nie przepadam.
na szczęście wszyscy nie musimy lubić tego samego 🙂
Wygląda pysznie! Chętnie spróbuję, tym bardziej, że uwielbiam fasolę 🙂
Super, daj znać jak smakowało
Super fajny przepis – prosty i smaczny 🙂 Na pewno wypróbuję 🙂
Super, daj znać jak Ci smakowało
wygląda bardzo smacznie 😀
I takie też było 🙂
Prosty i ciekawy przepis. Przetestuję go 🙂
bez prostych przepisów nie żyła bym w kuchni 😛
Takiej zapiekanej fasoli jeszcze nie robiłam, ale wygląda bardzo smacznie 🙂
I jest bardzo smaczna
Wygląda przepysznie i nie jest bardzo trudna do wykonania (chyba). Myślę że spróbuję 😉
Jest właśnie bardzo prosta w przygotowaniu
Wygląda tak dobrze, że mam ochotę zjeść monitor. Zapisuję sobie przepis, moja córka bardzo lubi pomidory, może uda mi się tą fasolkę w nich przemycić 🙂
Zawsze to jakaś myśl 🙂
fasolę bardzo lubię, ale w takiej formie jeszcze jej nie jadłam… czas to zmienić 🙂
Czekam na info jak smakowało
Nabrałam ochoty na taką fasolę! Zapisuję sobie więc przepis i zrobię w domu
super
Brzmi smacznie i jeszcze smaczniej wyglada 🙂
🙂
Brzmi smacznie i jeszcze smaczniej wyglada 🙂 :):)
Bo tak też jest
Świetne danie! Musiało być pyszne 🙂 zrobię je jutro na obiad 🙂
Było pyszne i szybko znikło
Na pewno spróbuję! ?
Super 😀
Wygląda bardzo smacznie! Pozwól, że ukradnę przepis i przetestuję w weekend : )
Kradnij proszę bardzo
Mniam , zjadłabym taką fasolkę 🙂
Ja zaraz robię kolejny raz
Z przyjemnością bym skosztowała, gdyż uwielbiam wszystko, co pomidorowe 🙂
to tak jak ja
świetne danie, niestety chwilowo nie mogę jeść fasoli itp bo karmię:)
ale kiedyś przestaniesz 😛