Fasola w sosie pomidorowym

Fasola w sosie pomidorowym

Marzec 13, 2018 | Opublikowano przez 40 komentarzy

Dziś chciałam Wam pokazać przepis z książki „Glutenfree gotowanie i pieczenie” Wydawnictwa Esterii. Od jakiegoś czasu próbujemy żyć bez glutenu, ta książka bardzo ułatwiła mi gotowanie, a przepis poniżej bardzo nam posmakował.

Składniki:

400 g suszonej grubej białej fasoli

2 cebule

4 ząbki czosnku

1 łodyga selera naciowego

250 g pomidorów

1/2 pęczka mieszanych ziół (np. tymianek, szałwia, mięta,koperek)

2 łyżki oliwy z oliwek

800 g krojonych pomidorów z puszki

100 ml bezglutenowego bulionu warzywnego

2 łyżki koncentratu pomidorowego

sól

pieprz

Przygotowanie:

  1. Fasolę moczyć przez 24h w odpowiedniej ilości zimnej wody. Po tym czasie odsączyć, przełożyć do garnka i zalać świeżą wodą. Zagotować i ugotować prawie na miękko pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Fasolę odsączyć na sitku.
  2. Obrać czosnek i cebulę. Seler naciowy oczyścić i umyć. Wszystkie trzy składniki pokroić w drobną kostkę. Pomidory naciąć na krzyż, zalać w miseczce wrzątkiem, odstawić na 1 minutę. Później wyjąć z wody, przelać zimną wodą, obrać ze skóry, usunąć miejsce po gałązce i pokroić w plastry. Zioła opłukać zimną wodą, otrząsnąć, oskubać listki, drobno posiekać.
  3. Piekarnik rozgrzać do 180°C. W garnku rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, poddusić na nim cebulę, czosnek i seler naciowy. Dodać pomidory w kawałkach i wszystko dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Dolać bulionu warzywnego, dołożyć koncentrat pomidorowy, zioła i fasolę. Zawartość garnka zagotować i poddusić jeszcze 10 minut.
  4. Warzywa z fasolą doprawić solą i pieprzem i przełożyć do płaskiej formy do zapiekania Na wierzchu ułożyć plastry pomidora, polać oliwą z oliwek i piec w piekarniku (na środkowym poziomie), przez 30 minut.

Później już tylko można się nią zajadać. Przy okazji chciała Wam jeszcze napisać co jeszcze podoba mi się w książkach kucharskich z tej serii, po pierwsze w większości przepisów składniki nie są wymyślne i łatwo je skompletować w pobliskim sklepie. Po drugie to, że przy każdym przepisie znajdziecie informacje o wartości odżywczej porcji.

 

Tagi: , , , , , , ,

Kategoria: ,

Autor: Świat Karinki

40 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *