Filet z piersi kurczaka zapiekany z pesto i warzywami

Filet z piersi kurczaka zapiekany z pesto i warzywami

styczeń 16, 2020 | Opublikowano przez 10 komentarzy

 

Już chyba wystarczająco wiele razy wspominałam Wam, że gotując wyznaję zasadę byle szybko, dlatego też dziś mam dla Was na pyszną pierś kurczaka zapiekaną z pesto, pomidorem i mozzarelą. Jeśli spojrzeliście już na zdjęcie, to pewnie zastanawiacie się czemu nie wymieniłam jeszcze mini papryczek, otóż dlatego, że one pełnią formę dodatku jako zastępstwo sałatki. Ale przejdźmy do przepisu, byście wiedzieli jak przygotować takie danie.

Składniki:

Przygotowanie:

Wyjmujemy naczynie, w którym zamierzamy upiec nasze danie, jeśli macie ochotę posolić i popieprzyć mięso, to można to zrobić w tym momencie, choć ja tego nie robię. Następnie układamy w środku filet z kurczaka, który smarujemy gotowym pesto. Na pesto układamy pokrojone w plastry pomidora i ser mozzarela. Obok wrzucamy umyte wcześniej i oprószone solą i pieprzem, papryczki. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 20 minut w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180° C.

Jeśli macie ochotę i jeszcze wolną jakąś blachę to możecie upiec na niej ziemniaki z ulubionymi ziołami, choć tak naprawdę dodatkiem może być tu również ryż.

Tagi: , , , , , , , , ,

Kategoria: ,

Autor: Świat Karinki

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *