
Glutenfree – pasta z groszku
luty 6, 2018 | 22 komentarzeW naszym codziennym życiu, muszą zajść znaczne zmiany żywieniowe dlatego możecie się tu spodziewać większej ilości przepisów nie zawierających glutenu. Dlatego kiedy dowiedziałam się, że musimy zrezygnować z glutenu postanowiłam poszukać takiej książki kucharskiej, która ułatwi mi przygotowywanie nowych posiłków. Glutenfree gotuj i piecz od Wydawnictwa Esteri. Książka ta to nie tylko same przepisy, to także bardzo fajny wstęp, który pomoże rozszyfrować i odnaleźć w sklepie listę „bezpiecznych” składników.
Pierwszym i na pewno nie ostatnim przepisem, który pokażę Wam dzięki tej książce jest „Pasta z groszku” – dla mnie osobiście coś genialnego w smaku + bardzo szybkiego do wykonania. Poniżej czeka na Was przepis:
Składniki:
125g zielonego groszku (z puszki), 1 mała czerwona cebula, 50g miękkich suszonych pomidorów, 1 łyżeczka oleju, 1 łyżka bezglutenowego bulionu warzywnego, sól
Podane składniki są dla 2 osób, przygotowanie 20min – ja podwoiłam składniki i tym sposobem wyszedł mi taki pełny słoik jaki widzicie na zdjęciu.
Przygotowanie:
- Groszek odsączyć na sitku. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pomidory posiekać.
- W małym garnku rozgrzać olej i poddusić w nim, na średnim ogniu cebulę aż się zeszkli. Dodać pomidory i 20 ml wody, bulion i wszystko gotować na małym ogniu bez przykrycia przez około 5minut.
- Mieszankę przełożyć do wysokiego naczynia wraz z groszkiem i zblendować na gładko.
- W razie potrzeby można dodać wodę. Pastę doprawić solą i do czasu podania przechowywać w lodówce.
Mam nadzieję, że skorzystacie z przepisu i napiszecie nam jak Wam smakowało.
Kategoria: Przepisy, Śniadanie
Autor: Świat Karinki
22 komentarze
Chętnie wypróbuję. Uwielbiam jeść takie rzeczy.
Ja też, a powiem Ci że w tej książce jest więcej fajnych przepisów na pasty 😀
ooo zjadłabym! wygląda pysznie!
A smakuje jeszcze lepiej 🙂
Bardzo ciekawy przepis. Muszę spróbować bo wygląda apetycznie.
Jest naprawdę bardzo smaczny 🙂 polecamy
Uwielbiam griszek. Ta pasta też jest na pewno pyszna 🙂
To prawda jest super 🙂
Ja uwielbiam gluten, jednak zdarza mi się próbować bezglutenowych przepisów.
mi też się wcześniej zdarzało
uwielbam takie pasty i rozne inne smarowidła <3
Ja też, dlatego ciągle szukam nowych przepisow
Wygląda świetnie, jestem ciekawa jak smakuje 😉 za groszkiem smyki specjalnie nie przepadają, chociaż są wyjątki (np. w zupie, sałatce zjedzą) wiec jest nadzieja, że i pasta im posmakuje 😀 Kradnę przepis…
Koniecznie daj znać czy im posmakowała 🙂
Wygląda świetne! Może po świętach wypróbuję:)
Super mam nadzieję że będzie smakować
ta ksiazka musi być bardzo ciekawa – lubie takie jedzeniowe poradniki 🙂 ale na szczęście gluten i wszytsko inne moge jeść 🙂
Zazdroszczę braku alergii
Jak ja się cieszę, że nie mam żadnych alergii pokarmowych – mogę więc jeść i gluten, i laktozę, i mięso 😉
zazdroszczę bardzo
Bez glutenu nie jest strasznie, dacie radę 🙂
Musimy