La Veganista Apetyt na wegańskie potrawy – Zapiekanka z kaszy jaglanej z jabłkami
maj 28, 2018 | 32 komentarzeDługo nie było już żadnego przepisu na blogu, tak więc czas to zmienić. Dziś pokażę Wam przepis na zapiekankę z kaszy jaglanej z jabłkami. Wykonanie i cała oprawa przepisu jest bardzo prosta, więc taka jak lubię najbardziej. Przepis ten pochodzi z książki „La Veganista Apetyt na wegańskie potrawy” od wydawnictwa Esteri <tu klik w promocyjnej cenie>
Ale przejdźmy do najistotniejszej kwestii czyli samego przepisu.
Składniki:
1 puszka mleka kokosowego (400ml)
180g kaszy jaglanej,
4 łyżki syropu z agawy
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 płaska łyżeczka cukru waniliowego bourbon
szczypta soli
2 duże jabłka
Potrzebne będzie także:
Formę do zapiekania (ok 25x15cm)
Margarynę wegańską do wysmarowania formy,
4 łyżki cukru,
Przygotowanie:
- Mleko kokosowe wstaw na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
- Kaszę jaglaną przepłucz na sitku gorącą wodą. Wsyp ją do garnka, zalej podwójną ilością wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj 2 minuty na średnim ogniu bez przykrycia, następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 15 minut, aż kasza wciągnie całą wodę.
- Wystaw mleko kokosowe z lodówki, otwórz puszkę i za pomocą łyżki wyjmij do miski zbitą masę kokosową. Dodaj syrop z agawy, cynamon, wanilię, sól i mikserem ręcznym z końcówkami do ubijania zmiksuj wszystkie składniki. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj nieco płynnego mleka kokosowego, które zostało w puszcze. Następnie dodaj ugotowaną kasze i całość delikatnie wymieszaj.
- Piekarnik nastaw na temperaturę 200°C ( z funkcją termoobiegu nastaw na 180°C i wstaw potrawę do jeszcze nie nagrzanego piekarnika). Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w plasterki. Formę do zapiekania wysmaruj margaryną, oprósz cukrem i plasterki jabłek ułóż dachówkowo w formie.
- Jabłka posmaruj masą jaglano-kokosową. Formę wstaw do piekarnika i piecz około 35min na złoty kolor.
Ilość składników w tym przepisie przewidziana jest dla 4 osób. Z ciekawostek zdradzę Wam jeszcze, że jedna taka porcja dostarcza następującej ilości energii: ok. 480 kcal, białka 7g, tłuszczu 21g, węglowodanów 65g
Tagi: przepis, przepis dla veganisty, przepis na zapiekanke z kaszy jaglanej, szybki przepis, wydawnictwo esteri, zapiekana z kaszy jaglanej i jablek, zdrowe zywienie, zdrowy przepis
Autor: Świat Karinki
32 komentarze
Jeszcze kilka miesiący temu nie wyobrażałam sobie obiadu bez kurczaka czy zastąpienia mleka krowiego roślinnym. Do zmian zainspirowała mnie koleżanka i zupełnie tego nie zaluje. Cały czas odkrywam wegetariańskie lub wegańskie pyszności, a kasza jaglana króluje u mnie bardzo czesto 🙂 i na pewno wypróbuję twój przepis!:)
super 🙂 daj znać jak Ci smakowało
Spadłaś mi z nieba bo szukam czegoś na obiad bezmiesnego
super
Hmm ciekawy przepis, chociaż nie wiem czy ta potrawa trafiłaby w moje gusta 🙂
trzeba lubić kaszę by się do niej przekonać
Och, zupełnie nie wiem jak to zrobić, żeby przekonać się do kaszy jaglanej. Robiłam kilka podejść i nie udało się. Może czas na kolejne? 😉
może to będzie właśnie ten strzał w 10
Niestety ja nie potrafię przejść przezleko kokosowe…zupełnie nie potrafię się przekonać.
cóż tak czasami bywa
Wygląda smakowicie! Gdybym miała syrop z agawy zrobiłabym dzisiaj.
to może innym razem się uda
Wygląda świetnie, choć jestem typowym mięsożercom 🙂
rozumiem ale czasami odmiana się przydaje
Wygląda ciekawie, ja jednak jestem 100% mięsożernym osobnikiem.
to rozumiem że to jednak nie przepis dla Ciebie
Jadłabym!
super
Nie przepadam za kaszą jaglaną, ale może w tej formie mogłaby mi zasmakować:)
Myślę że to bardzo możliwe
Uwielbiamy takie słodkie zapiekanki z owocami <3
ja tez
Wygląda pysznie !;) Muszę wypróbować.
koniecznie sprawdz przepis
uwielbiam takie połąćżenie na pwno wypróbuję przepis
super
Tej pozycji nie znałam a mam kilka książek wegetarianskich i wegańskich.
Nie lubię jeść mięsa chodź wegetarianką nie jestem ..
ja od mięsa również stronie raczej ale są takie potrawy które lubię z nim jednak jeść
Doskonała alternatywa na ciepłe danbie bez mięsa.
dokładnie
Lubię kaszę jaglaną za jej uniwersalny smak: do słodkiego i do dań obiadowych.
Ten przepis wygląda ciekawie i może nawet mój syn nie jedzący jabłek (ani innych owoców prócz bananów) by się skusił 🙂
Trzymam więc kciuki by się chłopak na nią skusił