Moje trzy sposoby na pomidorową?!

Moje trzy sposoby na pomidorową?!

marzec 8, 2019 | Opublikowano przez 10 komentarzy

 

Pomidorowa to jedna z tych zup, którą dzieci najczęściej uwielbiają ponad wszystko. Przez co gości ona na naszych stołach, bardzo często. Wiadomo nic tak nie cieszy rodzica, jak ładnie zjedzony obiad przez dziecko! Ale ile można jeść, ciągle pomidorową z kluskami/ryżem?!

Dlatego, też z potrzeby moje dziecko jadło tą ulubioną zupę, a jednocześnie nie była ona ciągle taka sama podrzucę Wam tu moje trzy sposoby na zupę pomidorową. Mam nadzieję, że czymś Was zaskoczę?

 

  1. Pomidorowa z papryką i cieciorką

Składniki:

Przygotowanie:

Pietruszkę, seler i marchew kroimy w słupki i krótko podsmażamy na maśle. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną (jasną) część pora. Po chwili całość zalewamy bulionem, kiedy bulion się zagotuje dodajemy do niego pomidory. Możemy je dodać w całości a gdy zmiękną przecisnąć przez sito, choć ja kroje je od razu drobno by nie tracić na to czasu. Pokrojoną w paski paprykę, również podsmażamy. Gdy warzywa w zupie będą miękkie dodajemy paprykę i cieciorkę, i gotujemy jeszcze kilka minut. Na sam koniec doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami nie musi to być tylko sól i pieprz.

Ps. Jeśli ktoś lubi zupy krem, to można ją oczywiście jeszcze zmiksować, lub nie zmiksowaną podawać z kleksem kwaśnej śmietany.

 

2. Pomidorowa z klopsami i warzywami

Składniki:

klopsy:

Przygotowanie:

Najpierw sparz pomidory, potem usuń z nich pestki i pokrój. Na oliwie z masłem musimy zeszklić posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty czosnek, później dodajemy do niej marchewkę startą na grubych oczkach i plasterki selera naciowego. Na koniec dodajemy pomidory i smażymy jeszcze chwilę, doprawiamy przyprawami i zalewamy 1,5 litrem wody i gotujemy.

Klopsiki przygotowujemy z mięsa, zmiksowanego miąższu bagietki, jajka i posiekanych suszonych pomidorów, wyrabiamy masę na klopsy. Oczywiście pamiętamy o doprawieniu mięsa przyprawami. Formujemy klopsiki, a następnie obsmażamy je krótko z każdej strony na patelni, i przekładamy je do zupy razem z oliwkami i pokrojoną zieloną fasolką szparagową. Całość gotujemy jeszcze na małym ogniu tak przez 10-15 minut.

3. Kremowa pomidorowa z ziołami i grzankami

Składniki:

Przygotowanie:

Pomidory musimy sparzyć, usunąć skórki i pokroić (2 łyżki odkładamy, reszta trafi do garnka). Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy w garnku na maśle z oliwą. Do cebuli i czosnku dodajemy pomidory i dodajemy cukier, ocet i sos worcestershire, całość zalewamy gorącym bulionem i gotujemy jeszcze z 10 minut.

Następnie miksujemy zupę, dodajemy resztę pomidorów i doprawiamy do smaku. Pieczywo, opiekamy na złoto w piekarniku.

Tagi: , , , , , , ,

Kategoria: ,

Autor: Świat Karinki

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *