
Moje trzy sposoby na pomidorową?!
marzec 8, 2019 | 10 komentarzy
Pomidorowa to jedna z tych zup, którą dzieci najczęściej uwielbiają ponad wszystko. Przez co gości ona na naszych stołach, bardzo często. Wiadomo nic tak nie cieszy rodzica, jak ładnie zjedzony obiad przez dziecko! Ale ile można jeść, ciągle pomidorową z kluskami/ryżem?!
Dlatego, też z potrzeby moje dziecko jadło tą ulubioną zupę, a jednocześnie nie była ona ciągle taka sama podrzucę Wam tu moje trzy sposoby na zupę pomidorową. Mam nadzieję, że czymś Was zaskoczę?
- Pomidorowa z papryką i cieciorką
Składniki:
- 5 szklanek bulionu
- 2 pomidory (lepiej większe)
- 2 łyżki masła
- mała włoszczyzna
- 1 puszka cieciorki
- pół czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pietruszkę, seler i marchew kroimy w słupki i krótko podsmażamy na maśle. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną (jasną) część pora. Po chwili całość zalewamy bulionem, kiedy bulion się zagotuje dodajemy do niego pomidory. Możemy je dodać w całości a gdy zmiękną przecisnąć przez sito, choć ja kroje je od razu drobno by nie tracić na to czasu. Pokrojoną w paski paprykę, również podsmażamy. Gdy warzywa w zupie będą miękkie dodajemy paprykę i cieciorkę, i gotujemy jeszcze kilka minut. Na sam koniec doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami nie musi to być tylko sól i pieprz.
Ps. Jeśli ktoś lubi zupy krem, to można ją oczywiście jeszcze zmiksować, lub nie zmiksowaną podawać z kleksem kwaśnej śmietany.
2. Pomidorowa z klopsami i warzywami
Składniki:
- seler naciowy
- marchewka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 mięsiste pomidory
- po łyżce masła i oliwy
- sól i pieprz
- garść zielonych oliwek
- 8 strączków fasolki szparagowej
klopsy:
- jajko
- 2 kromki bagietki
- sól i pieprz
- 2 suszone pomidory
- 30 dag mielonego mięsa najlepiej z indyka
Przygotowanie:
Najpierw sparz pomidory, potem usuń z nich pestki i pokrój. Na oliwie z masłem musimy zeszklić posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty czosnek, później dodajemy do niej marchewkę startą na grubych oczkach i plasterki selera naciowego. Na koniec dodajemy pomidory i smażymy jeszcze chwilę, doprawiamy przyprawami i zalewamy 1,5 litrem wody i gotujemy.
Klopsiki przygotowujemy z mięsa, zmiksowanego miąższu bagietki, jajka i posiekanych suszonych pomidorów, wyrabiamy masę na klopsy. Oczywiście pamiętamy o doprawieniu mięsa przyprawami. Formujemy klopsiki, a następnie obsmażamy je krótko z każdej strony na patelni, i przekładamy je do zupy razem z oliwkami i pokrojoną zieloną fasolką szparagową. Całość gotujemy jeszcze na małym ogniu tak przez 10-15 minut.
3. Kremowa pomidorowa z ziołami i grzankami
Składniki:
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 ml bulionu warzywnego
- 1 kg pomidorów
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka sosu worcestershire
- 1 łyżka masła i oliwy
- sól i pieprz
- pieczywo z pełnego przemiału
Przygotowanie:
Pomidory musimy sparzyć, usunąć skórki i pokroić (2 łyżki odkładamy, reszta trafi do garnka). Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy w garnku na maśle z oliwą. Do cebuli i czosnku dodajemy pomidory i dodajemy cukier, ocet i sos worcestershire, całość zalewamy gorącym bulionem i gotujemy jeszcze z 10 minut.
Następnie miksujemy zupę, dodajemy resztę pomidorów i doprawiamy do smaku. Pieczywo, opiekamy na złoto w piekarniku.
Autor: Świat Karinki
10 komentarzy
Jak ja nie lubie, że dzieci lubią pomidorowej ? to jedna z tych zup, których szczerze nie znoszę, a chłopcy ciągle ja chcą ?
Uwielbiam pomidorową 😉 Wypróbuje z klopsikami 😉
Pierwszego sposobu nie znam, natomiast robię pomidorowa z kulkami mięsnymi. Z grzankami również się zdarzało. U nas natomiast żadne z nas nie lubi zup kremów. Muszą być kawałki warzyw 🙂
zrobięęęę takąą .. pierwsza zupkę
Pomidorowa to jedna z naszych ulubionych zup. w ogóle uwielbiamy zupy. Tych odsłon jednak nie znam.
Uwielbiam pomidorową w każdej postaci!
I nas najczęściej klasyczna pomidorowa z ryżem. Twoje wariacje pomidorowe bardzo mi się podobają.
Wersja 3 jest dla mnie. Kocham zioła, grzanki, a najbardziej pomidorową:)
Pomidorówka najlepsza od babci 😉 zawsze mile widziana nawet na śniadanie 😉
Mi się podoba ta wersja z klopsami 🙂 Fajny przepis, z którego chętnie skorzystam