Slow west wege – Batatowe zawijasy
lipiec 8, 2018 | 64 komentarzeDziś na niedzielę przygotowaliśmy dla Was nowy przepis, być może już dziś komuś z Was uda się go zrobić. Bo ilość składników jest nie duża, i samo przygotowanie proste. Czyli w jednym przepisie zawarte jest to co osobiście lubię najbardziej. Przepis który za chwilę zobaczycie, znajdziecie w książce „Slow west wege” wydawnictwa Babaryba.
Jest to dość nowa książka kucharska, w naszej kuchni ale osobiście jestem nią zachwycona. Znajdziecie w niej 100 wegetariańskich przepisów. Wegetariańskie przepisy spotykają się tu z osobistymi opowieściami dziewczyny, która postanowiła zamieszkać z daleka od miejskiego zgiełku, by żyć blisko natury, a przede wszystkim by gotować i kochać z całego serca. To czasem wzruszające, czasem śmieszne, a czasem refleksyjne historie o miłości, o pracy, o tęsknotach i o spełnieniu.
Poza niesamowitymi tekstami, znajdziecie w tej książce jeszcze piękniejsze zdjęcia i to nie tylko potraw. Ale przejdźmy już do zapowiedzianego przepisu, będą to:
Batatowe Zawijasy
Składniki:
- bataty 400g
- czosnek 1 ząbek
- świeży tymianek- pół łyżeczki (poszatkowany)
- masło 1 łyżka
- sól i pieprz
- ciasto francuskie 300g.
Przybornik:
- blender
- rondelek 1l
- papier do pieczenia
Przygotowanie:
- Bataty pokrój w kostkę i duś na maśle do miękkości. Pod koniec podaj poszatkowany czosnek. Dopraw solą i pieprzem.
- Bataty zblenduj, dodaj poszatkowany tymianek i dokładnie wymieszaj.
- Rozłóż ciasto francuskie, na całej powierzchni rozprowadź pastę batatową i zwiń w rulon, po czym podziel go na 12 części.
- Powstałe „łódeczki” ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 20 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C
I gotowe, prawda że prosty i szybki przepis.
Tagi: batatowe zawijasy, książka kucharska, prosty przepis, przepis, przepis na kolacje, przepis na obiad, przepisy wegetarianski, slow west wege, szybki przepis, wprzepisy wegetarianskie, wydawnictwo babarybaKategoria: Kolacja, Obiad, Przepisy
Autor: Świat Karinki
64 komentarze
Mniam, wygląda apatycznie.
Trudno zaprzeczyć
Wyglądają baaaardzo apetycznie 🙂
też tak myślę
Wyglądją fajowo i smakowicie, moze się skuszę na nie w tygodniu. Lubię takie przepisy.
Daj znać czy Wam smakowało
O mamusiu! Aż szkoda ze dzisiaj niedziela i sklepy zamknięte, bo już bym biegła po wszystkie składniki do sklepu!
ech te niedziele nie handlowe, też mi czasami krzyżują plany
Ciekawe czy smakują tak dobrze jak wyglądają 🙂
Oj tak smakują
Wow wyglądają ślicznie, muszę koniecznie wypróbować 🙂
Polecam sprawdzić
Lubię mięsko ale te zawijaski wyglądają przepysznie 🙂 aż ślinka cieknie
Są naprawdę smaczne
O batatach jako mega zdrowych składnikach było już głośno, muszę je w końcu wprowadzić do swojej kuchni 🙂
Jeśli jeszcze ich nie próbowałaś to na blogu jest też inny przepis
Wyglądają bardzo smacznie 😉 Lubię bataty, ale w takiej wersji jeszcze ich nie próbowałam 😉
Ja dotąd też jadłam tylko w innej
Strasznie kuszą, mimo iż jestem po obiedzie 😛
Zawsze mogą przekąską na później
Bardzo lubię bataty a ten przepis wydaje się naprawdę trafiony. Fajny na przsgryzke czy lunch. Świetne do plecaka na wycieczkę, zapisałam:)
Dokładnie on może być fajnym dodatkiem do lunchu do pracy
Uwielbiam batat w każdej postaci!
Czyli trafiłam w 10 z przepisem
Super wpis 🙂 Dobry pomysł.
Dzięki, ale bez tej książki nie wpadła bym na ten przepis
Wyglądają przepysznie, chętnie wypróbuję!
Super czekam na info jak smakowało
Brzmi i wygląda pysznie 😉
Dzięki
Wygląda mega apetycznie. Nigdy bym nie przypuszczał, że z batatów takie cuda można robić.
Też się tego nie spodziewałam
Jak ja lubię takie rzeczy 🙂 Zawijaski to idealny patent na udaną imprezkę (przynajmniej od strony kulinarnej).
To też w sumie racja
Jak dla mnie rewelacyjne połączenie, oczywiście oprócz czosnku, którego nie cierpię 😉
Zawsze możesz go nie dodawać
Wyglada smakowicie 🙂
Dzięki
Świetny przepis – idealna przekąska gdy dopada mały głod 🙂
W sumie to i racja
Bardzo lubię tego typu przepisy. Super to wygląda. Mniam.
Ja też lubię łatwe przpisy
Przepysznie!
Dzięki
Myślałam o kupnie tej książki i widząc ten przepis czuję się przekonana do jej nabycia 🙂
Znajdziesz tam wiele świetnych przepisów
Uwielbiam bataty dlatego cały czas szukam nowych pomysłów 🙂 Twój sprawdzę napewno 🙂
Super
Namówiłas mnie:) Dzisiaj albo jutro biorę się za ten przepis, bo czuję, że może to być naprawdę pyszne!:)
Pozdrawiam serdecznie!
Cieszę się bardzo mam nadzieję, że dasz znać czy smakowało
Takich batatów jeszcze nie jadłam, to prawda! Przepis idzie do zapisania! 😀
super
Bardzo ciekawa inspiracja!
Dzięki
Kurcze, ich słodki smak nie do końca mi odpowiada.
W takim razie to nie jest przepis dla Ciebie
Ale pycha! Musimy z żoną spróbować!
Koniecznie
Aż się zrobilam glodna. Przepis taki jaki lubie, prosty szybki smaczny.
Dokładnie taki jest prosty, szybki, smaczny.
Wyglądają smakowicie 🙂
Dzięki
A to jest ciekawa propozycja. Nigdy nie łączyłam batatów z ciastem francuskim i to w dodatku w takiej formie.
Ja wcześniej też bym na to nie wpadła