Warsztaty z Anitą Sokołowską – poznaj zdrowe przepisy!
luty 1, 2019 | 17 komentarzy
W zeszłym tygodniu jeszcze za nim dopadła naszą rodzinę ta straszna grypa, i włączyła nas z życia w sieci na dobry tydzień, miałam przyjemność brać udział w warsztatach z Anitą Sokołowką, podczas których poznałam super zdrowe przepisy.
Poniżej dzielę się z Wami dwoma z nich, a było ich więcej. To w rękach nas „Mam” spoczywa ogromna odpowiedzialność za zdrowie swoje i naszych dzieci . Złe nawyki żywieniowe często wyniesione są z domu rodzinnego. Często złe przetwarzanie i nieodpowiednie techniki gotowania mogą powodować, że tracimy bardzo wiele substancji i wartości odżywczych zawartych w produktach. Co prowadzić często do sytuacji, w których z planowanych, dostarczamy naszemu organizmowi jedynie 30% wartości. Oczywiście istnieją takie sposoby, które są bardzo zdrowe i polecane, gdyż ograniczają utratę witamin i enzymów w posiłkach. Nie bez różnicy pozostaje fakt, że bardzo istotne jest co gotujemy, jakiej obróbce termicznej poddajemy, ale i w czym przygotowujemy posiłki każdego dnia dla swoich rodzin. Dlatego na dzisiejszych warsztatach gotowaliśmy w naczyniach marki Philipiak Milano.
Przepisy które widzicie nie dość, że są łatwe w przygotowaniu, smaczne to jeszcze znalezienie produktów do nich potrzebnych naprawdę proste. Dla mnie jako „Mamy”, to bardzo ważne, by szukając potrzebnych składników nie stracić w sklepie ogromnej ilości czasu na ich szukaniu. A wy na co zwracacie uwagę szukając przepisów na domowy stół? Dajcie też znać jak podobają się Wam poniższe przepisy?
KORZENNA ZUPA DYNIOWA
(przepis na 10 małych porcji)
2 cebule
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
100g masła
Dynia kostka Hortex – 2 opakowania
1,5l bulionu warzywnego
200 ml jogurt naturalny Krasnystaw
olej konopny dobrekonopie.pl z nasion łuskanych lub prażonych
50 g nasiona konopne dobrekonopie.pl prażone lub łuskane do posypania
sól, pieprz
Przygotowanie:
1 Obrać czosnek i posiekać cebule.
2 Szklić cebulę z czosnkiem na maśle wraz z przyprawami na wolnym ogniu ok 8 min.
3 Dodać dynię, bulion i gotować ok 15 min.
4 Zblendować na krem.
5 Podawać z łyżką jogurtu, skropione olejem konopnym i posypane podprażonymi nasionami.
RACUSZKI CYNAMONOWE
Owoce mrożone Hortex – dowolne jakie lubisz
4 łyżki cukru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki mąki konopnej DobreKonopie.pl
½ szklanki cukru, najlepiej brązowego
1/3 szklanki jogurtu naturalnego Krasnystaw
3 jajka
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
Nasiona konopne prażone DobreKonopie.pl, rodzynki, orzechy
olej do smażenia
szczypta soli
Przygotowanie:
1 Żółtka ubij z cukrem i wymieszaj z jogurtem, przyprawami, solą oraz sodą.
2 Ubij białka
3 Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj z pianą z białek.
4 Na koniec wsyp nasiona konopne, rodzynki i orzechy.
5 Smaż racuszki na kolor złoty.
6 Do naczynia wsyp 4 łyżki cukru, 1 płaską łyżeczkę skrobi ziemniaczanej, dokładnie wymieszaj z mieszanką owocową i doprowadź do wrzenia.
7 Racuchy podawaj z gorącymi owocami
Zdjęcia pochodzą ze strony allaboutlife.pl gdzie również znajdziecie jeszcze kilka fajnych przepisów <tu klik>.
Tagi: blog parentingowy, hortex, proste przepisy, przepis na kolacje, przepis na obiad, przepis na sniadanie, zdrowe warsztaty
Kategoria: Kolacja, Obiad, Przepisy, Śniadanie
Autor: Świat Karinki
17 komentarzy
Przed chwilą czytałam na innym blogu o warsztatach z Anią Sokołowską. Niestety tam nie było przepisu na cynamonowe placuszki. Tutaj jest! Koniecznie muszę wypróbować.
fajna sprawa takie warsztaty
Przepisy z przyjemnością wykorzystam, to zdecydowanie coś dla naszej rodzinki. 🙂
Uwielbiam racuchy w każdej postaci!
U nas placki często goszczą w pudełkach na wynos
Było tyle osób, że nie było nawet kiedy spokojnie pogadać.
Uwielbiam Anię Sokołowską, to aktorka z mojego rodzinnego miasta. Chodziłam kiedyś często, gdy nie była jeszcze taka znana na spektakle, w których grała. Super przepisy!
Faktycznie jedzenie ma ogromny wpływ na zdrowie – ja dietą wyprowadziła synka z alergii ?
Fajnie że dzielisz się z nami zdrowymi przepisami ;D Sama chętnie wziełabym udział w warsztatach kulinarnych, żeby trochę podratować swoje umiejętności ;D
Koniecznie muszę wypróbować te przepisy! Uwielbiam eksperymentować ze zdrowymi potrawami 🙂
Och, chcę takie racuszki zjeść! 🙂
Ojej jakie pyszne przepisy! Racuszki.podbily moje ?
Co ja tam widzę – Dobre Konopie 🙂 Pozdrawiam 🙂
Świetna aktorka i zarówno Jej, jak i Tobie dziękuję za dwa aromatyczne przepisy, z których na pewno skorzystam 🙂
Pozdrawiam!
Ja też ja bardzo lubię jako aktorkę! Szczególnie w Przyjaciółkach podbiła moje serce:)
Pyszności, na pewno skorzystam z przepisow 🙂
Ciekawe te przepisy 🙂 Uwielbiam np. zupę dyniową. Nie wiedziałam, że na rynku w Polsce jest teraz tyle nowości. Bardzo fajne propozycje i same warsztaty. A panią Anitę bardzo lubię jako aktorkę!