Warsztaty z Anitą Sokołowską – poznaj zdrowe przepisy!

Warsztaty z Anitą Sokołowską – poznaj zdrowe przepisy!

luty 1, 2019 | Opublikowano przez 17 komentarzy

 

W zeszłym tygodniu jeszcze za nim dopadła naszą rodzinę ta straszna grypa, i włączyła nas z życia w sieci na dobry tydzień, miałam przyjemność brać udział w warsztatach z Anitą Sokołowką, podczas których poznałam super zdrowe przepisy.

Poniżej dzielę się z Wami dwoma z nich, a było ich więcej. To w rękach nas „Mam” spoczywa ogromna odpowiedzialność za zdrowie swoje i naszych dzieci . Złe nawyki żywieniowe często wyniesione są z domu rodzinnego. Często złe przetwarzanie i nieodpowiednie techniki gotowania mogą powodować, że tracimy bardzo wiele substancji i wartości odżywczych zawartych w produktach. Co prowadzić często do sytuacji, w których z planowanych, dostarczamy naszemu organizmowi jedynie 30% wartości. Oczywiście istnieją takie sposoby, które są bardzo zdrowe i polecane, gdyż ograniczają utratę witamin i enzymów w posiłkach. Nie bez różnicy pozostaje fakt, że bardzo istotne jest co gotujemy, jakiej obróbce termicznej poddajemy, ale i w czym przygotowujemy posiłki każdego dnia dla swoich rodzin. Dlatego na dzisiejszych warsztatach gotowaliśmy w naczyniach marki Philipiak Milano.

Przepisy które widzicie nie dość, że są łatwe w przygotowaniu, smaczne to jeszcze znalezienie produktów do nich potrzebnych naprawdę proste. Dla mnie jako „Mamy”, to bardzo ważne, by szukając potrzebnych składników nie stracić w sklepie ogromnej ilości czasu na ich szukaniu. A wy na co zwracacie uwagę szukając przepisów na domowy stół? Dajcie też znać jak podobają się Wam poniższe przepisy?

KORZENNA ZUPA DYNIOWA

(przepis na 10 małych porcji)

2 cebule
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka curry
1  łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
100g masła
Dynia kostka Hortex – 2 opakowania
1,5l bulionu warzywnego
200 ml jogurt naturalny Krasnystaw
olej konopny  dobrekonopie.pl z nasion łuskanych lub prażonych
50 g nasiona konopne dobrekonopie.pl  prażone lub łuskane do posypania
sól, pieprz

Przygotowanie:
1 Obrać czosnek i posiekać cebule.
2 Szklić cebulę z czosnkiem na maśle wraz z przyprawami na wolnym ogniu ok 8 min.
3 Dodać dynię, bulion i gotować ok 15 min.
4 Zblendować na krem.
5 Podawać z łyżką jogurtu, skropione olejem konopnym i posypane podprażonymi nasionami.

 

 

 

RACUSZKI CYNAMONOWE

Owoce mrożone Hortex – dowolne jakie lubisz
4 łyżki cukru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1  szklanka mąki pszennej
½ szklanki mąki konopnej DobreKonopie.pl
½  szklanki cukru, najlepiej brązowego
1/3 szklanki jogurtu naturalnego Krasnystaw
3 jajka
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
Nasiona konopne prażone DobreKonopie.pl, rodzynki, orzechy
olej do smażenia
szczypta soli

Przygotowanie:
1 Żółtka ubij z cukrem i wymieszaj z jogurtem, przyprawami, solą oraz sodą.
2 Ubij białka
3 Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj z pianą z białek.
4 Na koniec wsyp nasiona konopne, rodzynki i orzechy.
5 Smaż racuszki na kolor złoty.
6 Do naczynia wsyp 4 łyżki cukru, 1 płaską łyżeczkę skrobi ziemniaczanej, dokładnie wymieszaj z mieszanką owocową i doprowadź do wrzenia.
7 Racuchy podawaj z gorącymi owocami

 

 

Zdjęcia pochodzą ze strony allaboutlife.pl gdzie również znajdziecie jeszcze kilka fajnych przepisów <tu klik>.

 

Tagi: , , , , , ,

Kategoria: , , ,

Autor: Świat Karinki

17 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *