Zapiekanka z kaszy gryczanej
czerwiec 28, 2018 | 33 komentarzeStaram się jak mogę pokazywać Wam tu przepisy, które goszczą na naszym stole, ale jednocześnie takie które są smaczne i myślę, że nie znane każdemu. Pokazując Wam je przy okazji prawie za każdym razem, zdradzam Wam z jakiej książki kucharskiej pochodzą. Dlaczego tak jest? A bo ja bez książek kucharskich, w kuchni nie istnieję dlatego dziś pokażę Wam przepis z książki wydawnictwa Nasza Księgarnia pt. „Kuchnia retro”, książka ta jest bardzo obszerna i zawiera naprawdę dużo świetnych przepisów. Ale przejdźmy do najważniejszego, czyli przepisu:
Składniki na 4 porcje:
100g kaszy gryczanej ( waga przed gotowaniem),
1 cebula
1 mała cukinia
250g sera feta
1 jajko
1 gałązka pomidorków koktajlowych
sól
pieprz
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
masło klarowane do smażenia
bułka tarta do posypania formy
Przygotowanie:
Kasze gotujemy wedle wskazówek na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę drobno siekamy i szklimy na 1 łyżce masła klarowanego. Cukinię obieramy ze skórki, kroimy w niewielkie cząstki i podsmażamy na łyżce masła, aż zmięknie i nieco się zarumieni. Ser feta przekładamy do miseczki i kruszymy widelcem. W dużej misce dokładnie mieszamy chłodną kaszę, jajko, przyprawy, podsmażoną cebulę, cukinię i ser.
Kresówkę smarujemy masłem, a następnie posypujemy bułką tartą. Masę przelewamy do do formy, a na wierzchu układamy gałązkę z pomidorkami koktajlowymi, wciskając ją nieco do środka. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie zdejmujemy folię, zmniejszamy temperaturę do 190°C i pieczemy jeszcze 10-15 minut. Przed podaniem czekamy nieco, aż ostygnie , po czym kroimy w plastry. Zapiekanka jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Ja podwoiłam składniki z racji tego iż nie miałam tak małej blachy, jak sugerowano w przepisie, dlatego na zdjęciu widzicie 2 gałązki pomidorków koktajlowych.
Tagi: książka kucharska, kuchnia retro, lifestyle, przepis, przepis na kolacje, przepis na obiad, wydawnictwo nasza ksiegarnia, zapiekanka, zapiekanka z kaszy gryczanejKategoria: Kolacja, Obiad, Przepisy
Autor: Świat Karinki
33 komentarze
Takiej zapiekanki jeszcze nie jadłam. Chętnie ją przygotuję dla rodziny
super mam nadzieje że będzie smakować
muszę zacząc robic chłopaką takie zapiekanki są smaczne i pożywne 😀
to prawda
Takiej zapieknaki to jeszcze nie próbowałam. Muszę się bardziej zapoznać z przepisem i do dzieła.
koniecznie spróbuj bo jest pyszna
Uwielbiam zapiekanki wszelkiego rodzaju 😉
ja też
Omnonom ! Pyszności!
To prawda 😀
Smakowity pomysł, tylko czy danie nie jest za słone z tą ilością fety?
Też się tego bałam, dlatego dałam mało soli jeśli chodzi o doprawienie,i o dziwo nie było jej czuć. Ale dodam jeszcze że dałam jedno opakowanie fety na 2 woreczki kaszy.
Kasza jaglana jest jednym z moich ulubionych składników. Chętnie wypróbuję ten przepis.
super wierzę że Ci posmakuje
Mniam! Ale bym zjadła coś takiego!
Kiedyś spróbuję;))!
koniecznie spróbuj
Uwielbiam kaszę gryczaną, a takiej zapiekanki jeszcze nie jadłam. Zapisuję przepis do wypróbowania 🙂
naprawdę warto ją spróbować
Uwielbiam kaszę, ale zapiekanki jeszcze nigdy nie robiłam. Musze spróbować 🙂
ja dzięki niej polubiłam kasze 😛
Ciekawa propozycja ze składników, które bardzo lubię. Takiej wersji zapiekanki z kasza jeszcze nie robiłam, wiec chętnie wypróbuję.
super
Kaszę gryczaną uwielbiam, a w zapiekanej wersji nigdy nie próbowałam! Z pewnością użyję przepisu! 🙂
Bardzo się ciesze
Bardzo lubię takie nieoczywiste dania z kaszy. To jest świetny przepis do dowolnej modyfikacji 🙂
to prawda pole do manewru daje ona duże
Ciekawy przepis, proste składniki, ładnie się komponuje na talerzu. Super. Lubię takie dania.
Ja też zwłaszcza za tą łatwość przygotowania
Ooo! Jeszcze nie widziałam takiej zapiekanki. 😀 wygląda bardzo smakowicie, na pewno wypróbuję ten przepis. 🙂
Super, jestem pewna że Ci posmakuje
Smak musi być bardzo ciekawy. Wprawdzie nie przepadam za gryczana, ale może spróbuję? 🙂
polecamy bo warto
Uwielbiam kaszę gryczaną pod każdą postacią. Chętnie bym zjadła taką zapiekankę 😉